Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ένα λάφυρο που αναβιώνει τους εχθρούς της Συρίας

Ο Πούτιν επιστρέφει στο Ισραήλ σημαντικό λάφυρο πολέμου
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να του επιστρέψει ένα ισραηλινό τανκ που έπιασαν οι Σύροι λάφυρο στη μάχη του Σουλτάν Γιακούμπ, στον Λίβανο, το 1982 και εκθέτονταν στη Μόσχα.
Εκτός από το άρμα μάχης ο συριακός στρατός είχε πιάσει αιχμαλώτους και τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες. Τους Ζαχαρία Μπαουμέλ, Γιεχούντα Κατζ και Ζβι Φέλντμαν.
Οι τρεις άνδρες «παρέλασαν» σε θρίαμβο του συριακού στρατού στους δρόμους της Δαμασκού πάνω στο άρμα τους αιχμάλωτοι. Στη συνέχεια το τι απέγιναν οι τρεις Ισραηλινοί φαντάροι παραμένει άγνωστο.

tankΣπάνιο πλάνο από την επίδειξη του ισραηλινού τανκ και των αιχμαλώτων στους δρόμους της Δαμασκού.

Σε εκείνη τη μάχη σκοτώθηκαν 30 Ισραηλινοί στρατιώτες και καταστράφηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν συνολικά 8 ισραηλινά τανκ.
Η Συρία ήταν τότε σύμμαχος με τη Σοβιετική Ένωση και δώρισε ένα ισραηλινό τανκ στο πολεμικό μουσείο της Μόσχας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε σχετικά με την αποδοχή του Ρώσου Προέδρου να επιστρέψει το τανκ.
«Ευχαριστώ τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν για την αποδοχή του αιτήματός μου να επιστραφεί το ισραηλινό τανκ από τη μάχη του Σουλτάν Γιακούμπ. Οι οικογένειες [των τριών αιχμαλώτων και στη συνέχεια αγνοουμένων] δεν έχουν τίποτα να θυμούνται από τα αγόρια τους και κανένα τάφο να επισκεφτούν τα τελευταία 34 χρόνια. Το τανκ είναι το μόνο που έχει απομείνει από τη μάχη και τώρα επιστρέφει στο Ισράηλ χάρη στην ανταπόκριση του προέδρου Πούτιν στο αίτημά μου».
tribune.gr