Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

4.000 πρόσφυγες «λείπουν» από την καταμέτρηση στην Ειδομένη

Μόνο 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν το βράδυ της Τετάρτης στον χώρο του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση.
Νωρίτερα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας απομακρύνθηκαν με μισθωμένα λεωφορεία 1.003 πρόσφυγες και μετανάστες προς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. Απ’ αυτούς 779 ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και το Ιράκ, 170 Κούρδοι και 57 υπήκοοι Πακιστάν. Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης την Τρίτη απομακρύνθηκαν οργανωμένα από τον καταυλισμό 3.034 αλλοδαποί, οι οποίοι κατευθύνθηκαν υπό τον συντονισμό στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε πέντε νέες δομές φιλοξενίας σε Σίνδο, Ωραιόκαστρο, Δερβένι Θεσσαλονίκης και Κορδελιό (εργοστάσιο Softex).
Κατά την έναρξη της επιχείρησης στον χώρο του καταυλισμού βρίσκονταν 8.500 άτομα (όπως είχε ανακοινώσει το αρμόδιο συντονιστικό όργανο), και έτσι προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που εγκατέλειψε τις τελευταίες ώρες τον καταυλισμό, κινούμενος προς άγνωστη κατεύθυνση.
Κατά πληροφορίες του Έθνους οι περίπου 4.000 μετανάστες που εξαφανίστηκαν πήγαν στο δάσος, σε λιβάδια και σε βενζινάδικα και δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να επιστρέψουν όταν τελειώσει η επιχείρηση.
tribune