Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Για άλλη μια φορά η Ρωσία νίκησε

Μαζικές λιποταξίες αλλά και πολλές αναρρωτικές άδειες από τους μαχητές. Δεν εγκαταλείπονται όμως τα σχέδια για επιθέσεις στην Ευρώπη
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Αμερικανικό Κέντρο Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας για τη μείωση των εσόδων τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και των μαχητών του
 -οι οποίοι έχουν υποστεί όχι μόνο περικοπή μισθών στο ήμισυ αλλά και καταργήσεις προνομίων, συρρίκνωση των πολεμικών «λαφύρων» τους και επιβολή νέων φόρων και έκτακτων εισφορών- ήταν ίσως αναμενόμενα δεδομένης της απώλειας εδαφών που έχουν υποστεί οι τζιχαντιστές τους τελευταίους μήνες. Ομως η πληροφορία ότι οι αιμοσταγείς μαχητές θα λιποτακτούσαν κατά συρροή και θα κατέφευγαν σε γιατρούς ζητώντας αναρρωτικές άδειες για να αποφύγουν το μέτωπο, καθώς -σύμφωνα με το κέντρο- «το ηθικό τους βρίσκεται στο ναδίρ», είναι ένα στοιχείο που προκάλεσε έκπληξη, παρότι είναι μάλλον αξιοποιήσιμο στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων των Αμερικανών -που παραδοσιακά συνοδεύουν τις στρατιωτικές- με στόχο την αποδιοργάνωση του αντιπάλου.

Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν τα οικονομικά προβλήματα γονατίζουν πραγματικά και ηθικά τους τζιχαντιστές, δεν δείχνουν να επηρεάζουν τον σχεδιασμό τους για κλιμάκωση των τρομοκρατικών ενεργειών τους στην Ευρώπη. Αλλωστε, στο πολεμικό μέτωπο στη Συρία και στο Ιράκ υφίστανται συνεχώς ήττες, υποχρεώνονται σε αναδίπλωση, σπαταλούν δυνάμεις χωρίς πλέον στρατηγικά ή οικονομικά οφέλη.
Αποδείξεις
Την περασμένη Δευτέρα, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ αποκάλυψε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος λειτουργεί μυστικούς πυρήνες στην Ευρώπη και σχεδιάζει τρομοκρατικά χτυπήματα στη Βρετανία, στη Γερμανία και την Ιταλία, χωρίς να αποκλείονται νέες επιθέσεις σε Γαλλία (όπου τον Ιούνιο διοργανώνεται το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδοσφαίρου) και Βέλγιο. Ο Κλάπερ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Δυτικός αξιωματούχος που παραδέχθηκε την εξαιρετικά βαθιά διείσδυση των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.
Ομως το μήνυμα που επεδίωξε να στείλει στους Ευρωπαίους αφορούσε περισσότερο την ανάγκη να μοιράζονται τις πληροφορίες που συλλέγουν οι μυστικές υπηρεσίες τους, τονίζοντας ότι η μέχρι στιγμής άρνησή τους να ανταλλάσσουν στοιχεία και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα «ρευστά» ενδοκοινοτικά σύνορα διαμορφώνει «τυφλά σημεία» σε όλη την ήπειρο, διευκολύνοντας τη δράση των τρομοκρατών.
Ο επικεφαλής του Ινδικού Χαλιφάτου νεκρός στη Συρία
Είχε λάβει εντολή από τον ίδιο τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αλ Μπαγκντάντι να δημιουργήσει έναν τζιχαντιστικό πυρήνα στην Ινδία και επί 18 μήνες εμφανιζόταν ως αρχηγός των τζιχαντιστών στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Ομως ο 26χρονος Μοχάμεντ Σαφί Αρμάρ, επικεφαλής του Στρατού του Ινδικού Χαλιφάτου, είναι πλέον νεκρός. Σκοτώθηκε προ ημερών σε μάχες στο μέτωπο της Συρίας, όπου πριν από έναν χρόνο είχε επίσης χάσει τη ζωή του ο αδελφός του Σουλτάν, τότε επικεφαλής του ινδικού παρακλαδιού του Ι.Κ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ινδία συνελήφθησαν περισσότεροι από 10 τζιχαντιστές που έχουν κατονομάσει τον γνωστό με το παρατσούκλι «Γιουσούφ» ως αρχηγό τους.
dimokratianews.gr