Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Μισά μισά τα θέλουν οι Τούρκοι αλλιώς λένε πρέπει να προσέχουμε

Παραλήρημα Ακιντζί: "Οι υδρογονάνθρακες ανήκουν τόσο σε μας όσο και στην Τουρκία"
O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ανέφερε πως οι υδρογονάνθρακες
 αποτελούν κοινό πλούτο των δύο κοινοτήτων μετά τη λύση του Κυπριακού και ότι είναι σημαντικός πλούτος, για την Κύπρο, την Τουρκία και την περιοχή.
Είπε ακόμη ότι εάν γίνουν γεωτρήσεις, αυτό θα δημιουργήσει ένταση και ανέφερε ότι μεταβίβασε αυτή τη θέση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Κατά τον κ. Ακιντζί η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται στην κυρίαρχη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και άρα μπορούν να πράττουν ό,τι επιθυμούν, αλλά, όπως υποστήριξε, ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους.
Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τέτοιες ενέργειες στο παρελθόν είναι γνωστά και πρέπει να υπάρχει προσοχή στο θέμα.
Αντί να δημιουργούνται νέες εντάσεις, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε μια περιοχή συνεργασίας προς όφελος όλων. Είπε ότι επιθυμεί το μήνυμα αυτό να γίνει καλά κατανοητό και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επωφεληθεί από τον ορυκτό πλούτο μονομερώς.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα των διαπραγματεύσεων είπε πως οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τέσσερα κεφάλαια των συνομιλιών και ότι προσπαθούν να βελτιώσουν τις συγκλίσεις ωστόσο υπάρχουν ακόμη και διαφορές.
Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον θα υπάρξει έγγραφο με τις συγκλίσεις το οποίο θα ανακοινωθεί στον κόσμο, είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία να ολοκληρωθεί η προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων τον Απρίλη και να ανακοινωθούν αυτές από κοινού.
Δεν υπάρχει συμφωνία να ανακοινώσουμε τις συγκλίσεις μαζί, εμείς πάντως δεν έχουμε πρόβλημα, είπε.
Σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές στη Κυπριακή Δημοκρατία τον Μάιο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ζήτησε προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων λόγω εκλογών.
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι σωστή η άποψη ότι μια συμφωνία είναι αδύνατο να επιτευχθεί το 2016 λόγω επιβράδυνσης των συνομιλιών ένεκα των εκλογών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «όχι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό` προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος εξ ου και οι συναντήσεις των ηγετών και των διαπραγματευτών συνεχίζονται».
Αναφερόμενος στο χαλούμι, είπε ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρισκόταν στην Κύπρο και ανέφερε ότι ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας ζητεί αλλαγές επί της συμφωνίας, κάτι που χαρακτήρισε λάθος και είπε ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του αυτές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα.