Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ραδιενεργό υλικό στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους

Διεθνής συναγερμός έχει σημάνει μετά την αποκάλυψη ότι εκλάπη «εξαιρετικά επικίνδυνο» ραδιενεργό υλικό από το Ιράκ, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας που έφερε στην δημοσιότητα το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Φοβόμαστε πως το ραδιενεργό υλικό θα μπορούσε να πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Θα μπορούσαν απλά να το συνδέσουν με εκρηκτικά για να κατασκευλάσουν μια βρόμικη βόμβα»,
δήλωσε ιρακινός ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών διατηρώντας την ανωνυμία του.  

Το υλικό, που φυλασσόταν σε προστατευτική θήκη, μεγέθους φορητού υπολογιστή, εξαφανίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από χώρο αποθήκευσης κοντά στην Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών του πετρελαϊκού κλάδου Weatherford η οποία έσπευσε, ωστόσο, να δηλώσει πως δεν φέρει καμία ευθύνη για την κλοπή καθώς δεν της ανήκει ούτε ο συγκεκριμένος αποθηκευτικός χώρος ούτε τα υλικά που φυλάσσονται εκεί.  

Το υλικό, που χρησιμοποιεί ακτίνες γάμμα για να εντοπίζονται ενδεχόμενα ελαττώματα στα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση αγωγών πετρελαίου και αερίου, ανήκει στην SGS, μια τουρκική εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το έγγραφο και δηλώσεις ιρακινών αξιωματούχων.   

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι αμερικανικές Αρχές ήταν ενήμερες για τις αναφορές αυτές, προσδιορίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι το ραδιενεργό υλικό βρίσκεται στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων ένοπλων οργανώσεων. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης πως η ιρακινή κυβέρνηση είχε ενημερώσει τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών για την εξαφάνιση μιας ειδικής κάμερας που περιέχει το ραδιενεργό υλικό Ιρίδιο-192 (Ir - 192) τον περασμένο Νοέμβριο. «Το αναζητούν από τότε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν απλώς έχει χαθεί ή πράγματι έχει κλαπεί», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ανώτερος αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Περιβάλλοντος, με έδρα την Βασόρα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η συσκευή περιείχε σε «κάψουλες» έως και 10 γραμμάρια Ir-192. Το υλικό αυτό κατατάσσεται στην βαθμίδα 2 από τον ΔΟΑΕ , το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε έναν άνθρωπο αν αυτός εκτεθεί σ' αυτό για μερικά λεπτά ως μερικές ώρες και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για αυτόν εάν εκτεθεί για ώρες έως και ημέρες.

Μεγάλες ποσότητες του Ir-192 έχουν χαθεί και στο παρελθόν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες, εγείροντας φόβους μεταξύ αξιωματούχων ασφαλείας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν «βρόμικες πυρηνικές βόμβες», δηλαδή μικρού βεληνεκούς εκρηκτικοί μηχανισμοί που συνδυάζουν  τα παραδοσιακά εκρηκτικά με περιορισμένη έκλυση ραδιενέργειας.  
Ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας στην Βαγδάτη δήλωσε στο Ρόιτερς πως προς το παρόν δεν υπάρχουν ύποπτοι για την κλοπή, προσδιορίζοντας, ωστόσο, ότι οι αρχικές έρευνες έδειξαν πως οι εισβολείς γνώριζαν πού βρισκόταν το υλικό. «Δεν υπήρχαν σπασμένες κλειδαριές, σπασμένες πόρτες, ενδείξεις εισβολής δια της βίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.