Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Δεκαετίες τωρα εξαπατούσαν το Ελληνικό έθνος για μια καλύτερη Ευρώπη

Σοκ στη Λέρο: Βάζουν τις σορούς μεταναστών σε ψυγεία παγωτού

Τι λέει ο δήμαρχος Λέρου για τις επίμαχες αναφορές - Δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο μεγάλος που δεν υπάρχει χώρος στα νεκροτομεία - Αυτοσχέδιες λύσεις για ένα τεράστιο πρόβλημα

Τη στιγμή που η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική με χιλιάδες προσφύγων να έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα και εκατοντάδες ακόμα να καταφθάνουν καθημερινά, τουλάχιστον ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων από τη Λέρο που μεταφέρουν τις τραγικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ευρωπαϊκού δικτύου EurActiv εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που εντοπίζονται στη Λέρο, οι τοπικές αρχές αναγκάζονται να τοποθετήσουν τα πτώματα των μεταναστών που δεν καταφέρνουν να προσεγγίσουν τις ακτές του νησιού σε… ψυγεία παγωτού!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται δηλώσεις ανώνυμης πηγής «εξαιτίας τις έλλειψης μεγάλων νεκροτομείων στο νησί, πολλές σοροί (μεταναστών) τοποθετήθηκαν σε ψυγεία παγωτού».

Η ίδια πηγή συνεχίζοντας την ανατριχιαστική μαρτυρία επισημαίνει πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη διαχείριση των νεκρών, προσθέτοντας: «Όταν σε μία εβδομάδα πρέπει να διαχειριστείς έναν μεγάλο αριθμό πτωμάτων τι μπορείς να κάνεις; Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αλλά δεν έχουμε εξοπλισμό […] ή βοήθεια από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ είναι ανεπαρκής».

Την ίδια ώρα, η πηγή εξηγεί πως στην Λέρο καθημερινά φτάνουν 300-500 πρόσφυγες, κυρίως μέσω Φαρμακονησίου, οι οποίοι προσεγγίζουν την Ελλάδα από την τουρκική Ντιντίμ.

«Οι διακινητές τους μεταφέρουν στο Φαρμακονήσι […] και μετά τα βρετανικά και φινλανδικά πλοία της Frontex τους μεταφέρουν στη Λέρο μετά την ταυτοποίηση», αναφέρει στο ευρωπαϊκό δίκτυο.

«Οι διακινητές συνήθως φέρουν όπλα και είναι κυρίως Τούρκοι ή Κούρδοι από την Τουρκία», συμπληρώνει και προσθέτει πως οι ντόπιοι στα ελληνικά νησιά εκφράζουν απορία για την απόφαση Παλαιστινίων, Ιρακινών και Αφγανών να μεταναστεύσουν αυτή την περίοδο, τη στιγμή που δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για παροχή ασύλου.

Τις πληροφορίες που θέλουν πτώματα μεταναστών και προσφύγων στη Λέρο να φυλάσσονται σε ψυγεία παγωτού, λόγω σοβαρότατων ελλείψεων, διαψεύδει κατηγορηματικά ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας.

«Αυτά τα πράγματα είναι ψευδή. Ίσα-ίσα για να διαχειριστούμε την κατάσταση δημιουργήθηκε και δεύτερος ειδικός θάλαμος για το λόγο αυτό στο νοσοκομείο μας. Και οι δυο χώροι επαρκούν για δέκα πτώματα», επισημαίνει ο κ. Κόλιας, μιλώντας στο protothema.gr.

«Όποτε είχαμε θέμα πολλοί σοροί μεταφέρονταν, μάλιστα, στη Ρόδο για νεκροψία και νεκροτομή και στη συνέχεια για ταφή στο νεκροταφείο για μουσουλμάνους που υπάρχει στο συγκεκριμένο νησί», προσθέτει.

Όλα αυτά, ενώ στο EurActiv προ ημερών είχε παραχωρήσει δηλώσεις ο υπουργός Μετανάστευσης,
Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «τεράστια δυσκολία για τη χώρα μας», προβλέποντας πως «κάποιες δεκάδες χιλιάδες από πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες θα παραμείνουν στη χώρα μας και έχουμε μια δυσκολία».
http://www.protothema.gr/greece/article/557327/sok-stin-lero-vazoun-tis-sorous-metanaston-se-psugeia-pagotou/