Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Τίτλοι τέλους για τους τζιχαντιστές στο Χαλέπι: «Η θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν»

Ο Στρατός του Άσαντ στη Συρία με τη βοήθεια από τις αεροπορικές επιδρομές του Πούτιν, απελευθερώνει καθημερινά νέα εδάφη στο Χαλέπι. Η πιο σημαντική επιτυχία μέχρι αυτή τη στιγμή ήταν η διακοπή του ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών από την Τουρκία,
 από όπου λάμβαναν όπλα και οικονομική βοήθεια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών αυτές οι περιοχές ήταν υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τους 70.000 κατοίκους που πρακτικά ήταν υπό ομηρία.
«Το να ανακαταλάβεις τη Νουμπέλ και την Αζ Ζάχρα, σημαίνει ότι κόβεις τις βασικές οδούς που έρχονται από την Τουρκία. Το λαθρεμπόριο όπλων και καυσίμων διακόπηκε ολοκληρωτικά. Οι τζιχαντιστές είναι πλέον περικυκλωμένοι από παντού. Στις επόμενες επιχειρήσεις του στρατού θα έχουν να επιλέξουν: Να παραδοθούν ή να πεθάνουν» δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού.
Η προέλαση των στρατευμάτων του Άσαντ επεκτείνεται προς το βορρά και τα σύνορα με την Τουρκία, ωστόσο ο βασικός στόχος είναι να εκτελέσουν και τον τελευταίο τζιχαντιστή στο Χαλέπι.
Πριν την έναρξη του εμφυλίου, το Χαλέπι είχε περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους και ήταν από τις πιο εύπορες ζώνες στη Συρία. Οι τουρίστες πήγαιναν να το επισκεφτούν για τα ιστορικά του μνημεία που ήταν από τα πιο εμπορικά σημεία στη χώρα. Τώρα είναι ερείπια…
«Το Χαλέπι είναι το κέντρο των πάντων, συνδέει όλες τις πόλεις των γύρω περιοχών μεταξύ τους. Εφόσον την αποκλείσουμε ολοκληρωτικά, αυτό θα αλλάξει πλήρως τη φύση του πολέμου. Οι τζιχαντιστές δεν θα έχουν τον τρόπο να πολεμούν όπως το έκαναν μέχρι τώρα» δηλώνει ο Μοχάμεντ Φαγιέζ Ιχσάν Αλασμάρ, αξιωματικός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Με την ελπίδα να έρχεται λόγω της προέλασης του Άσαντ, όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Συρίας επιστρέφουν στα μέρη τους. «Αν η στρατιωτική νίκη ακολουθηθεί και από μια νίκη στο πολιτικό πεδίο, χιλιάδες άνθρωποι θα έρθουν πίσω για να ανοικοδομήσουν την πατρίδα μας» δήλωσε ο Αλασμάρ.