Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Οι Η.Π.Α με εντολή του υπουργού εξωτερικών θέλει να τσιπάρει όλη την Ευρώπη...η κατασκευασμένη τρομοκρατία με όργανο τους πρόσφυγες φέρνει την ηλεκτρονική σκλαβιά

Το εμπόριο των πλαστών και κλεμμένων διαβατηρίων έχει βγει εκτός ελέγχου στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ έδωσαν προθεσμία σε 5 χώρες της ΕΕ μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές δράσεις καταπολέμησης του προβλήματος.
Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους για τα ταξίδια χωρίς βίζα.
Σε 5 χρόνια διπλασιάστηκε ο αριθμός χαμένων & κλεμμένων εγγράφων στην ΕΕ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Politico, τα τελευταία 5 χρόνια έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των χαμένων και κλεμμένων εγγράφων στην Ε.Ε. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Μέση Ανατολή, όπου η ανησυχία αυξάνεται διαρκώς λόγω των πλαστών διαβατηρίων, με την Interpol να έχει δεδομένα για 250.000 κλεμμένα ή απολεσθέντα συριακά και ιρακινά διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένων και των ασυμπλήρωτων εγγράφων.
Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για επιδημία
Το Politico σημειώνει ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας κάνουν λόγο για «επιδημία» η οποία προέκυψε από την απότομη αύξηση όσων αιτούνται άσυλο, ενώ συνδέει το ζήτημα και με τους τρομοκράτες, όπως εκείνοι που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς δυο εξ αυτών είχαν παραποιημένα έγγραφα.
Προειδοποιήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες να «κλείσουν» τα κενά 
«Στον απόηχο του Παρισιού, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανησύχησε τόσο για τις επιπτώσεις της λεπτομερούς εξέτασης των ταξιδιωτών στην Αμερική που έδωσε στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα περιθώριο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου για να διορθώσουν τα “κρίσιμα κενά” ή να χάσουν την πρόσβαση στο πρόγραμμα απαλλαγής από τη βίζα», αναφέρει το Politico, λέγοντας ότι την επόμενη εβδομάδα ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας θα ενημερώσει τον Μπαράκ Ομπάμα για την πρόοδο των παραπάνω χωρών.
Όσον αφορά στο θέμα των πλαστών διαβατηρίων, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με σε δύο από τις πέντε προαναφερθείσες χώρες. Η μία είναι η Ελλάδα και η άλλη η Ιταλία.
Το γεγονός όμως ότι τα πλαστά διαβατήρια είναι αυτά που διευκολύνουν τη μετακίνηση των τρομοκρατών δεν είναι ένα καινούριο ή άγνωστο ζήτημα ούτε στην Interpol ούτε στους Ευρωπαίους, καθώς τέθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ.
Εκεί, ο Γάλλος Μπερνάρ Καζνέβ έκανε έκκληση για τη δημιουργία μίας ομάδας που θα εργαστεί ώστε να αντιμετωπιστεί η «πραγματική βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη», η οποία λειτουργεί υπό το ISIS. Όπως τόνισε μάλιστα ο Καζνέβ, πλέον είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς συχνά είναι αυθεντικά έγγραφα που προέρχονται είτε από τα δημόσια κτίρια που είναι υπό τον έλεγχο του ISIS είτε έχουν κλαπεί από νεκρούς στρατιώτες και πολίτες. 
Το φαινόμενο του Παρισιού 
Το Politicο συνεχίζει κάνοντας αναφορά στις επιθέσεις του Παρισιού, όπου δύο από τους τρεις τρομοκράτες που ανατινάχτηκαν έξω από το Stade de France είχαν χρησιμοποιήσει πλαστά συριακά διαβατήρια για να περάσουν στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι 4 μέρες αργότερα η αστυνομία στη Σερβία συνέλαβε έναν άντρα με συριακό διαβατήριο που είχε τα ίδια στοιχεία με αυτά ενός διαβατηρίου που βρέθηκε δίπλα στο σώμα ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας. Αργότερα σημειώθηκαν παρόμοια περιστατικά και σε άλλες χώρες.
Καθοριστικός ο ρόλος Ελλάδα και Ιταλίας 
Όπως εξηγεί, η σημασία της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι πολύ μεγάλη στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης εγγράφων λόγω της θέσης τους καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης -και κατ΄επέκταση μπορούν να βοηθήσουν και στην καταπολέμηση του ISIL.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως είναι ότι μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο Politico Έλληνας αξιωματούχος την υπηρεσίας πληροφοριών, αποκάλυψε ότι «το  5% με 7% του συνόλου των ελληνικών διαβατηρίων προέρχεται από ψεύτικες ταυτότητες ή πιστοποιητικά γέννησης». Όπως παραδέχεται μάλιστα ο Έλληνας αξιωματούχος «ήταν αρκετά εύκολο» να τα προμηθευτούν.
Τέλος, το άρθρο αποκαλύπτει ότι το ζήτημα έθεσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα στις αρχές του Δεκέμβρη. 10 μέρες αργότερα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία συνέστησαν μία κοινή ομάδα η οποία έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του Φλεβάρη να σχεδιάσει ένα πλάνο για να αντικατασταθούν οι ήδη υπάρχουσες ταυτότητες με ηλεκτρονικές εκδόσεις που φέρουν τσιπ.


Πηγή: Politico: Διαστάσεις επιδημίας τα πλαστά διαβατήρια στην ΕΕ -Γιατί Ελλάδα και Ιταλία προβληματίζουν τις ΗΠΑ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/248082/politico-diastaseis-epidimias-ta-plasta-diavatiria-stin-ee-giati-ellada-kai-italia#ixzz3yYrHVkRR