Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

«Μάτωσε» η Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ για το 2015, το δημοσιονομικό κόστος αντιστοιχεί σε 300.000.000 ευρώ
Το 0,17% του ΑΕΠ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 300.000.000 ευρώ, αποτιμάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι είναι το δημοσιονομικό κόστος της Ελλάδας για το Προσφυγικό.
Σε έκθεσή του το Ταμείο για τις οικονομικές συνέπειες από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος το 2015 είχαν η Σουηδία (0,5% του ΑΕΠ) και η Δανία (0,47%), ενώ λίγο υψηλότερες από της Ελλάδας ήταν οι δαπάνες της Γερμανίας και της Ιταλίας (0,2% του ΑΕΠ και στις δύο χώρες), καθώς και της Ολλανδίας (0,18% του ΑΕΠ).
Στην Ισπανία
Αντίθετα, πολύ χαμηλές είναι οι δαπάνες της Ισπανίας, οι οποίες αντιστοιχούν μόλις στο 0,006% του ΑΕΠ της. Η έκθεση δεν αναφέρει εκτίμηση για το 2016 όσον αφορά τις δαπάνες με τις οποίες θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα για το Προσφυγικό, αλλά σημειώνει ότι το βραχυπρόθεσμο κόστος για τη φροντίδα των αιτούντων άσυλο μπορεί να είναι σημαντικό σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η μέση σταθμισμένη (με βάση το ΑΕΠ) δαπάνη για τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε. μπορεί να αυξηθεί κατά 0,05% του ΑΕΠ το 2015 και κατά 0,1% του ΑΕΠ το 2016 σε σχέση με το 2014. Οι εκτιμήσεις ωστόσο είναι πολύ ενδεικτικές, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, λόγω κυρίως της αβεβαιότητας σχετικά με τον αριθμό των αιτούντων άσυλο.
Τα Σκόπια έκλεισαν πάλι τα σύνορα στην Ειδομένη
Ουρές σχημάτισαν χθες το πρωί τα λεωφορεία με πρόσφυγες στην Ειδομένη, λόγω του κλεισίματος των συνόρων από τις Αρχές των Σκοπίων. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν ατέλειωτες ώρες μέσα στα λεωφορεία, σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, ώσπου να ανοίξει -κατόπιν πιέσεων από εθελοντές και ανθρωπιστικές οργανώσεις- ο οργανωμένος καταυλισμός που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη.
Ο αποκλεισμός άρχισε στις 7 το απόγευμα της Τρίτης, έπειτα από απόφαση της γειτονικής χώρας. Οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία αναγκάστηκαν να περιμένουν επί πολλές ώρες σε βενζινάδικο, 20 χιλιόμετρα μακριά από την ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 600 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά και βρέφη, βρίσκονται στον καταυλισμό και περιμένουν να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα με τα Σκόπια.
Το μπαλάκι στην Ε.Ε. ρίχνει τώρα η Τουρκία
Βρίσκοντας πάτημα τους τελευταίους μήνες στη «μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ η γηραιά ήπειρος», η Αγκυρα συνεχίζει να επιδιώκει την εκπλήρωση των ονείρων της για ένταξη στην Ε.Ε. προσφέροντας διευκολύνσεις στις Βρυξέλλες για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Χθες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ είπε χαρακτηριστικά στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η Τουρκία τήρησε τις δικές της υποχρεώσεις στη συμφωνία με την Ε.Ε. για το Προσφυγικό, καλώντας τώρα τους «28» με τη σειρά τους να τηρήσουν τις δικές τους.
Η Ιταλία
Οσον αφορά τις αντιδράσεις της Ιταλίας στην απεμπλοκή κεφαλαίων, η Αγκυρα ανέφερε πως αυτό είναι ζήτημα της Ε.Ε. «Η μέθοδος που χώρες θα χρησιμοποιήσουν όσον αφορά τη συμφωνία είναι ένα θέμα που αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε» ήταν η δήλωση που έκανε ο Μποζκίρ στο τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο, την ώρα που η Ευρώπη συνεχίζει να αναλώνεται στις κόντρες των μελών της Ενωσης σε ό,τι αφορά την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για το Προσφυγικό.
Τρεις νέοι νεκροί στη παγωμένη Μυτιλήνη
Ακόμη δύο πρόσφυγες, εκ των οποίων το ένα παιδί, περίπου πέντε ετών, προστέθηκαν χθες στη μακάβρια λίστα αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να προσεγγίσουν τις ελληνικές ακτές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το ανήλικο αγγελούδι έχασε τη ζωή του από υποθερμία, όταν το δουλεμπορικό στο οποίο επέβαινε βυθίστηκε ανοιχτά της Λέσβου. Παρότι οι διασώστες κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια να μεταφερθεί εγκαίρως στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στη Σκάλα Συκαμνιάς, ήταν ήδη αργά.
Οι διασωθέντες
Από το συγκεκριμένο ναυάγιο διεσώθησαν 46 άτομα, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβαινόντων, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι. Σε δεύτερο περιστατικό, στα βόρεια της Λέσβου, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, επίσης, από υποθερμία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τα τουρκικά παράλια. Στη Λέσβο επικρατούν από την αρχή της εβδομάδας ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ενώ, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, τις προηγούμενες ημέρες έφτασαν στο νησί περισσότεροι από 1.050 πρόσφυγες.