Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Σαν εταιρία δολοφόνων λειτουργούν απο την Ευρώπη μέχρι την Συρία

Μέρκελ: Να ανεγερθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία. Η παρανομία στο Αιγαίο να γίνει νομιμότητα
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, την ανάγκη δημιουργίας των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία και να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο
«Πρέπει να συνεχιστεί η ανέγερση hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να εφαρμοστούν αυτά τα οποία έχουμε θέσει ως στόχους στην Ευρώπη», τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η παρανομία στο Αιγαίο να είναι μόνιμη». Ζήτησε δε την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Α.Μέρκελ δεν είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια, έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα» εκ μέρους της, και την ευχαρίστησε για την στήριξη που δείχνει στην ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας στην ΕΕ.
 
AdTech Ad
«Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών», τόνισε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Έχουμε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήδη μια συμφωνία επανεισδοχής και η Τουρκία δήλωσε την προθυμία να δει τα πράγματα λιγότερο γραφειοκρατικά. Θα ανταλλάξουμε και τους αριθμούς και τις στατιστικές σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση». Εμφανίστηκε δε πεπεισμένη ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, για να επαναλάβει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει στην Τουρκία τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και πρόσθεσε ότι θα εστιάσει σε αυτό ιδιαίτερα την προσοχή της.
Σε ό,τι αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στα νέα θύματα, σήμερα, στο Αιγαίο, και τόνισε ότι «δεν μπορεί η παρανομία στο Αιγαίο να είναι μόνιμη, αλλά θα μετατραπεί σε νομιμότητα», για να σημειώσει ότι «τότε θα μπορέσουμε να λύσουμε βήμα-βήμα τα προβλήματα».
Ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε με τη σειρά του ότι «είναι σημαντικό η ΕΕ με την Τουρκία να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση από κοινού», καθώς «η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος» - και ζήτησε την αλληλεγγύη όλων των εμπλεκομένων χωρών. Υπογράμμισε πάντως ότι «όσο ο Άσαντ μένει στην Δαμασκό, κανένας Σύρος δεν θέλει να επιστρέψει» και κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι βομβαρδισμοί του δεν έχουν απλώς σκοτώσει μαθητές στην Συρία, αλλά προκαλούν και αστάθεια στην περιοχή. Η κυρία Μέρκελ πάντως, στην αρχική τοποθέτησή της, ζήτησε πολιτική λύση στην διαμάχη με το ΡΚΚ, ενώ σημείωσε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Νταβούτογλου και σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των δημοσιογράφων.
Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση και με μέλη των υπουργικών συμβουλίων τους, δήλωσαν αλληλέγγυοι στο θέμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με τον κ. Νταβούτογλου να εκφράζει στα γερμανικά τα συλλυπητήριά του για τους Γερμανούς που σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την κυρία Μέρκελ να τον ευχαριστεί για την βοήθεια που προσέφερε το τουρκικό κράτος.
(Πηγή: ΑΠΕ)