Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ρωσική έκθεση: «Ψευδείς οι θάνατοι στη Συρία από τη Διεθνή Αμνηστία»

Η Ρωσία απέρριψε τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας, ότι από τις αεροπορικές επιθέσεις της Μόσχας στη Συρία,  έχουν προκληθεί μαζικές απώλειες αμάχων, λέγοντας ότι η έκθεση της αυτή  αποτελείται από «αναπαραγωγές και προϊόντα απομίμησης», όπως σημειώνει η αιγυπτιακή ‘Αχράμ’.
«Εξετάσαμε την έκθεση αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σε συνέντευξή του, « και για άλλη μια φορά δεν βρήκαμε τίποτε το συγκεκριμένο ή καινούργιο σε αυτά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόνο κλισέ και απομιμήσεις παλαιότερων δηλώσεων».
«Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι δεν υπήρξαν στρατιωτικοί στόχοι ή στόχοι σε τζιχαντιστές,  σε περιοχές που φέρεται ότι χτύπησαν  τα ρωσικά μαχητικά, αλλά δεν μπορούν να το γνωρίζουν αυτό,  γιατί δεν έχουν κανένα τρόπο ελέγχου», διευκρίνισε ο Κονασένκοφ.
Η Διεθνής Αμνηστία, που έχει έδρα το Λονδίνο, εξέδωσε την Τετάρτη καταδικαστική έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι κατά τις ρωσικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες πολίτες από την έναρξη της εκστρατείας στις 30 Σεπτεμβρίου,  και ότι πολλοί από τις στοχευμένες επιθέσεις θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως εγκλήματα πολέμου.
Αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις διεθνώς απαγορευμένες βόμβες διασποράς στις επιθέσεις της, ενώ οι ρωσικές αρχές καλύπτουν τις ζημιές σε τζαμιά και σε ένα νοσοκομείο.
Ο Κονασένκοφ είπε ότι η έκθεση  εγείρει κενούς ισχυρισμούς, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και έχει στηριχθεί σε λανθασμένες πηγές.
«Επίσης και στον πρόλογο της έκθεσης επισημαίνεται ότι όλα τα γεγονότα  έχουν ερευνηθεί από μεγάλη απόσταση, από πληροφορίες που έλαβαν στο τηλέφωνο από αμφισβητούμενους λεγόμενους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στόχευαν ένα νοσοκομείο, ενώ οι μάρτυρες δεν είδαν και δεν άκουσαν κάποιο αεροπλάνο.
Η Ρωσία έχει αρχίσει καθημερινές αεροπορικές επιδρομές  στη Συρία κατόπιν αιτήματος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
Η Μόσχα επιμένει να βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές του Ντάες, αλλά και οι δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των  ΗΠΑ, έχουν έναν παράλληλο συνασπισμό κατά του Ντάες και κατηγορούν τη Ρωσία ότι οι επιθέσεις της επικεντρώνονται σε ομάδες της ήπιων ισλαμιστών της αντιπολίτευσης που ζητούν την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, γράφει το δημοσίευμα.