Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Μποντάρεφ: Οι Τούρκοι είχαν στήσει ενέδρα στο ρωσικό SU-24

Προσχεδιασμένη χαρακτήρισε την επίθεση της Τουρκίας ο Διοικητής της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχος Βίκτορ Μποντάρεφ, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά είχαν στήσει ενέδρα στο ρωσικό SU-24 που καταρρίφθηκε την περασμένη Τρίτη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, ο επικεφαλής της ρωσικής Αεροπορίας τόνισε ότι σε διαφορετική περίπτωση οι Τούρκοι δεν προλάβαιναν να διανύσουν τόσο γρήγορα την απόσταση από την αεροπορική τους βάση μέχρι τα σύνορα Συρίας -Τουρκίας.
Η Τουρκία παρακολουθούσε τις κινήσεις του ρωσικού SU-24 για 34 λεπτά πριν το καταρρίψει, σημείωσε ο Μποντάρεφ, συμπληρώνοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά είχαν ενημερωθεί για την παρουσία ρωσικών βομβαρδιστικών εκ των προτέρων και περίμεναν στην περιοχή για να τα καταρρίψουν.
«Αντικειμενικές συσκευές ελέγχου στη βάση Χμεϊμίμ δεν κατέγραψαν καμία προειδοποίηση από το τουρκικό μαχητικό», είπε ο Μποντάρεφ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που «ακούγεται» η θεωρία της ενέδρας στα διεθνή media. Τα σενάρια πίσω από την κατάρριψη του μαχητικού Su-24 δίνουν και παίρνουν, με τον ρωσικό Τύπο να αναδεικνύει αναλύσεις που κάνουν λόγο για προσχεδιασμένη επίθεση, θέλοντας να υπερτονίσουν τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης, Σεργκέι Λαβρόφ, για «σχεδιασμένη προβοκάτσια».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik και τις δηλώσεις του καθηγητή και ειδικού στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Μαρκ Γκαλεότι, η κατάρριψη του αεροσκάφους ήταν προσχεδιασμένη και παγίδα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
«Μοιάζει με πραγματική ενέδρα, περισσότερο από κάτι άλλο», δήλωσε ο Γκαλεότι στο ρωσικό πρακτορείο.
Ο καθηγητής εξήγησε πως η Τουρκία ήθελε με την ενέργεια αυτή να εδραιωθεί ως ισχυρός τοπικός παράγοντας, ειδικά έπειτα από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, και η τουρκική κυβέρνηση επιζητά με την κατάρριψη να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τη Μόσχα.
Επιπλέον, ο Γκαλεότι υποστήριξε ότι η Άγκυρα θέλησε να προστατεύσει τους εταίρους της, τους οποίους η ρωσική αεροπορία πλήττει. Σύμφωνα με τον καθηγητή η Τουρκία επιχειρεί να προστατεύσει το Ισλαμικό Κράτος καθώς έχει άμεσο συμφέρον από την συναλλαγή πετρελαίου από περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, κάτι που βεβαίως ο Τούρκος πρόεδρος αρνείται κατηγορηματικά.