Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

"Οι τζιχαντιστές είναι δικά μας παιδιά"

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται το υπόγειο αλισβερίσι μεταξύ της Τουρκίας και των τζιχαντιστών, ύστερα μάλιστα από τον σάλο που ξέσπασε για τη φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας «Cumhuriyet» που με ρεπορτάζ τους αποκάλυψαν την υπόθεση.

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «προδοσία» και «τρομοκρατική προπαγάνδα», ενώ οι συνάδελφοί τους, που εργάζονται στα γραφεία της Κωνσταντινούπολης, μίλησαν στο ρωσικό κανάλι Russia Today γι' αυτό που –όπως χαρακτηριστικά λένε– είναι κοινό μυστικό πια στη χώρα τους.

Ήδη από τον περασμένο Μάιο είχαν δημοσιευτεί φωτογραφίες από τα όπλα που μεταφέρονταν τότε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στη Συρία μέσω των παντελώς αφύλακτων συνόρων.
«Οι τζιχαντιστές είναι δικά μας παιδιά»
«Όταν ρωτάμε την κυβέρνηση να μας πει ποιοι είναι αυτοί οι Τουρκομάνοι, μας απαντούν ότι είναι δικά μας παιδιά» λέει άλλη δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας. Όμως όταν η ίδια πήγε και μίλησε με αυτούς τους μαχητές, κατάλαβε ότι δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους τρομοκράτες.

Μάλιστα οι Τουρκομάνοι τής είπαν: «Οι τζιχαντιστές είναι αδέρφια μας». Η ίδια εξηγεί πώς η Τουρκία καταφέρνει να έχει σχέσεις με τον ISIS μέσω άλλων οργανώσεων, που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με τους τζιχαντιστές: «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο ISIS και στους άλλους. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ετικέτες. Όλος ο κόσμος έχει επικεντρωθεί στο ISIS.

»Όμως υπάρχουν και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις που έχουν σχέσεις με την Αλ Νούσρα και το ISIS. Την ίδια στιγμή η Τουρκία λέει ότι βοηθάει συγκεκριμένες ομάδες ανταρτών και όχι το ISIS.»

Ένας τρίτος δημοσιογράφος, αναφερόμενος στις οικονομικές δοσοληψίες της Τουρκίας με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές διεξάγουν λαθρεμπόριο πετρελαίου όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα: «Είναι κοινό μυστικό πια. Το ερώτημα είναι αν το λαθρεμπόριο γίνεται εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης ή αν γίνεται εν γνώσει κάποιων στην κρατική διοίκηση».
(Οι φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει η «Cumhuriyet»)«Αυτοί που έστειλαν το κομβόι από την Τουρκία γνώριζαν ότι αυτά θα καταλήξουν στα χέρια του ISIS» λέει ένας από τους Τούρκους δημοσιογράφους της «Cumhuriyet» και τονίζει ότι στις φωτογραφίες φαινόταν να κυματίζει η μαύρη σημαία των τζιχαντιστών στο σημείο όπου κατευθύνονταν τα φορτηγά.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αντιδράσει σπασμωδικά στις αποκαλύψεις, προβαίνοντας σε αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις. Κάποιοι είπαν ότι τα όπλα προορίζονταν για τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Μετά ισχυρίστηκαν ότι ποτέ δεν παραδόθηκαν όπλα και στη συνέχεια ότι επρόκειτο για «βοήθεια που προοριζόταν για τους Τουρκομάνους».

http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-tzixantistes-ine-dika-mas-pedia