Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Πούτιν: Η Τουρκία οδηγεί σκόπιμα τις σχέσεις με τη Ρωσία σε αδιέξοδο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως, κατά την άπoψη της Μόσχας, η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας σε αδιέξοδο, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες για λαθρεμπόριο δισεκατομμυρίων μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους.
«Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (Ρωσίας-Τουρκίας) σε αδιέξοδο», είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο σε μια τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών.
«Κάποιοι βγάζουν δισεκατομμύρια από λαθρεμπόριο πετρελαίου, ανθρωπίνων οργάνων και ανθρώπων, ναρκωτικών, έργων τέχνης και όπλων με το Ισλαμικό Κράτος και για αυτό το καλύπτουν» πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους.
Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.
«Aυτό που συνέβη στον εναέριο χώρο της Συρίας συγκρούεται με την κοινή λογική και με το διεθνές δίκαιο.Το Sukhoi χτυπήθηκε εγκληματικά» σημείωσε ο Πούτιν, επαναλαμβάνοντας ότι «θεωρούμε απολύτως ανεξήγητες τις προδοτικές μαχαιριές στην πλάτη από εκείνους που βλέπαμε ως εταίρους και συμμάχους στον αντιτρομοκρατικό αγώνα».
Λίγη ώρα νωρίτερα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε σε ενημέρωση πως η Ρωσία εξακολουθεί να περιμένει μια λογική απάντηση από την Τουρκία σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κατέρριψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα ρωσικό αεροσκάφος.
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια εξήγηση, μια ρεαλιστική εξήγηση από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Το πρωί της Πέμπτης το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους του στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία.
«Δεν επιβάλλουμε εμπάργκο», τόνισε παρόλα αυτά ο Πεσκόφ.
«Οι περιορισμοί αυτοί επιβάλλονται εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από διάφορες μορφές εξτρεμισμού. Φυσικά λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ελέγχου. Αυτό είναι μάλλον φυσικό, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του τις απρόβλεπτες ενέργειες της Τουρκίας», εξήγησε ο ίδιος.