Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

''Ευρώπη και Η.Π.Α ασέλγησαν πάνω σε αυτούς ανθρώπους'' με την πολιτική τους στην Μ.Ανατολή

Εικόνες σοκ στη Μυτιλήνη: Άνοιξαν τις εκκλησίες για τους πρόσφυγες - Οι μαρτυρίες πριν το ναυάγιο είναι ανατριχιαστικές
Δεν είναι τραγωδία. Είναι έγκλημα χωρίς τιμωρία. Έγκλημα κατά δεκάδων αμάχων, εκατοντάδων προσφύγων που αναγκάζονται να ξεριζωθούν, να ρισκάρουν τη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους για να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.
Εκεί όπου ελπίζουν να βρουν μια ήρεμη και ειρηνική ζωή.
Ίσως τη βρουν αν στη διαδρομή καταφέρουν να διασωθούν. Τις τελευταίες ώρες, στην περιοχή της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο κοντά στο Μόλυβο βρίσκεται σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση του λιμενικού και της Frontex για τον εντοπισμό και τη διάσωση δεκάδων ανθρώπων που αγνοούνται μετά το ναυάγιο ξύλινου πλοιαρίου, που είχε ξεκινήσει από την αρχαία Άσσο, σημερινό Μπεχράμ Καλέ, με περισσότερους από 300 πρόσφυγες. Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο ναυάγιο που έχει σημειωθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Μαρτυρίες διασωθέντων αναφέρουν πως ίσως οι επιβαίνοντες στη βάρκα να ξεπερνούσαν τους 350. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το λιμενικό, έχουν διασωθεί 242 άνθρωποι. Αγνοούνται δεκάδες. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι είναι. Για την ώρα, οι νεκροί, επιβεβαιωμένα, είναι τέσσερις: ένας άνδρας, δυο αγοράκια (έξι και ενός έτους) οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα καθώς και ένα κοριτσάκι, που πέθανε στο νοσοκομείο παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών.
Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Μυτιλήνης νοσηλεύονται 18 παιδιά. Από αυτά τα τρία είναι στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας και πρόκειται να μεταφερθούν σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Οι έρευνες για τη διάσωση των προσφύγων συνεχίστηκαν όλο το βράδυ. Όσοι κατάφεραν και εντοπίστηκαν, μεταφέρθηκαν στη στεριά. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας έχουν μετατραπεί σε "υπαίθρια ιατρεία" όπου γιατροί και εθελοντές δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς. Δεκάδες από τους διασωθέντες έχουν μεταφερθεί μέσα σε εκκλησίες, που έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο.
Οι μαρτυρίες που σοκάρουν: Πυροβολισμοί, απειλές και τρόμος
Μαρτυρίες ναυαγών αναφέρουν ότι το ξύλινο σκάφος ξεκίνησε από την περιοχή της αρχαίας Άσσου περίπου στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης (28.10.2015). Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη κι έμειναν ένα βράδυ στο δάσος κοντά σε χωριό με το όνομα Μπαντεμλί.
Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δε θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα. Στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν, οι Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές οπότε και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση και ο απόπλους.
Μέχρι και τα όρια των Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν Τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο το οποίο και ακολουθούσε αναθέτοντας τον έλεγχο του σε κάποιους μετανάστες που προφανώς δεν ήξερα να το οδηγήσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πάντα διασωθέντων το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού χτυπημένο από δυνατά κύματα στην περιοχή.
Όπως έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος προφανώς προέρχεται από πλοίο που είχε πάει στην Τουρκία προκειμένου να διαλυθεί. Μάλλον στην περιοχή του Αλή Αγά απέναντι από τη Μυτιλήνη όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων.