Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η ιστορική συνάντηση Πούτιν Άσαντ στη Μόσχα ….

Ο πρόεδρος της Συρίας ο Bachar al-Assad είχε χθες Τρίτη 20.10.15 συνάντηση κορυφής με τον ρώσο ομόλογό του τον Βλαδίμηρο Πούτιν σε επίσκεψη έκπληξη που πραγματοποίησε στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του ρώσου προέδρου.
»Χθες το βράδυ ο σύριος πρόεδρος Bachar al-Assad έφθασε στη Μόσχα για μαι επίσκεψη εργασίας «ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Dmitri Peskov. Ο πρόεδρος Πούτιν ενημερώθηκε λεπτομερώς από  το σύριο ομόλογό του  για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και το πλάνο μακράς διαρκείας. »Τον πληροφόρησε για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη  και τα σχέδια του συριακού στρατού αναφορικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.


Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι οι προσπάθειες των τρομοκρατών να αποσταθεροποιήσουν τη μέση Ανατολή προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στη Ρωσία γαιτί όπως είπε  «δυστυχώς 4000 άτομα που προέρχονται από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες συγκαταλέγονται σε εκείνους που πολεμούν εναντίον του συτριακού στρατού  » . «Φυσικά και δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να εμφανιστούν στο ρωσικό έδαφος εμπειροπόλεμοι όπως είναι με την ιδεολογική πλύση εγκεφάλου που υπέστησαν ».


Ο πρόεδρος al-Assad εξέφρασε την εκτίμηση του συριακού λαού για τη συνεχή υποστήριξη της Ρωσίας από την αρχή της κρίσης που εεπιστέφθηκε από την συνδρομή τωνρωσικών αεροπορικών επεμβάσεων στις επιθετικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού.1015770 9211280yguCayfyg
Οι 2 πρόεδροι συζήτησαν σε μια διευρυμένη σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος οι ρώσοι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας θέματα σχετικά με την μάχη κατά των τρομοκρατικών δικτύων και τη συνέχιση της ρωσικής υποστήριξης στις επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά της τρομοκρατίας. Ο σύριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις διαδραματίζονται εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και συμβατά με την συμφωνία μεταξύ των 2 χωρών.Syrian Presidency on Twitter
Εξέφρασε την ευχή του όπως η συνεργασία συνεχιστεί μεταξύ των 2 κρατών για την ανοικοδόμηση της Συρίας σε διάφορους τομείς.Οι δύο πρόεδροι διαβεβαίωσαν ότι τον τελευταίο λόγο στο μέλλον της Συράις οφείλει να έχει ο κυρίρχος συριακός λαός.Ο πρόεδρος al-Assad τόνισε ότι η συμμετοχή των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας στη Συρία συνέβαλαν στο σταμάτημα της επέκτασης των τρομοκρατικών δικτύων και άσκησε κριτική σε αυτό το σημείο σε άλλες χώρες που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Ο σύριος πρόεδρος υποστήριξε την αναγκαιότητα να σταματήσει κάθε μορφής υποστήριξης στα τρομοκρατικά δίκτυα και ν΄ανοίξει ο δρόμος στο συριακό λαό να πραγματοποιήσει τα οράματά τους και να αποφασίσει για το μέλλον του.
«Σκοπός της σταρτιωτικής επέμβασης είναι να εξαλείψει την τρομοκρατία που παρεμποδίζει την πολιτική λύση», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Assad που πρόσθεσε ότι η όλη στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει ν΄ακολουθηθεί από πολιτικά βήματα.Από την πλευρά του ορώσος πρόεδρος εξέφρασε τη διάθεσή του να βοηθήσει τη Συρία και στις 2 παραμέτρους στρατιωτική και πολιτική.
«Είναι βέβαιο ότι η Συρία είναι μια φίλη χώρα και είμαστε έτοιμοι να την βοηθήσουμε όχι μόνο μέσω της στρατιωτικής επέμβασης κατά της τρομοκρατίας αλλά επίσης και μέσα από την πολιτική διαδικασία  », πρόσθεσε.Ο ρώσος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει επαφές με άλλες διεθνείς δυνάμεις για να εξεταστούν τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθεί μια πολιτική λύση παράλληλα με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.«Τελικά ο σκοπός είναι να πετύχουμε ένα διακανονισμό στη βάση μιας πολιτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των συριακών πολιτικών δυνάμεων και  εθνοθρησκευτικών ομάδων που θα εφαρμόζει τη θέληση του συριακού λαού χωρίς καμιά ξένη παρέμβαση»,είπε ο Πούτιν.Ο Πούτιν κατέληξε : «η Συρία είχε αναλάβει μόνη περισσότερο από 4 χρόνια το βάρος της σύγκρουσης με την τρομοκρατία και ο λαός της κατέβαλε υψηλό τίμημα αλλά πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν θετικά αποτελέσματα στη σύγκρουση με τατρομοκρατικά δίκτυα.».
Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι διακρατικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα.Ο Πούτιν πρόσφερε ένα γεύμα εργασίας στον Άσαντ στο οποίο παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός Dimitri Medvedev,οι ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας  Serguei Lavrov και  Serguei Choïgou,όπως και πολυάριθμοι ρώσοι αξιωματούχοι. 21/10/2015 sana rt