Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Στα χέρια του Γ.Ομήρου το φρικιαστικό ημερολόγιο δήμιου της ΕΟΚΑ (εικόνες)

Λευκωσία: Αντιπροσωπεία ομογενών της Βρετανίας παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου κειμήλια από τον δήμιο των εννέα απαγχονισθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, Harry Allen.

 Πρόκειται για ένα ρολόι ΩΜΕΓΑ που φορούσε ο δήμιος, ένα ρόπαλο, ένα νεροκόλοκο ζωγραφισμένο, δύο ασημένια δοχεία, δύο βιβλία με την βιογραφία του δήμιου και σελίδες από το προσωπικό του ημερολόγιο, στο οποίο γίνεται αναφορά στις εννέα εκτελέσεις των ηρώων μας.

Υπενθυμίζεται ότι οι απαγχονισθέντες ήταν: Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου (10 Μαΐου 1956), Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος και Χαρίλαος Μιχαήλ (9 Αυγούστους 1956), Μιχάλης Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομμάτης και Ανδρέας Παναγίδης (21 Σεπτεμβρίου 1956) και Ευαγόρας Παλλικαρίδης (14 Μαρτίου 1957).

Το σπάνιο υλικό δημοπρατήθηκε πρόσφατα από οίκο στη Βρετανία και έγινε γνωστό μέσα από δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail».

Μόλις έγινε γνωστό το θέμα η κυπριακή παροικία του Λονδίνου επικοινώνησε με τον οίκο δημοπρασίας, προκειμένου να αγοράσει το υλικό, το οποίο είχε ήδη αγοραστεί από κάποιον Βρετανό. Τελικώς ήρθαν σε επαφή με τον Βρετανό και το υλικό αγοράστηκε με λεφτά της παροικίας.

“Συγκλονισμός είναι το συναίσθημα που προκαλεί η δράση του διαβόητου δήμιου, εκτελεστικού οργάνου της βρετανικής αποικιοκρατίας Harry Allen, στους απαγχονισμούς των κορυφαίων ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ `55-`59”, είπε ο κ. Ομήρου κατά την παραλαβή των αντικειμένων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι τα αντικείμενα αποτελούν τεκμήρια της θηριωδίας που επέδειξε η αποικιοκρατία εις βάρος ενός λαού που αγωνίστηκε για την ελευθερία του και τα οποία θα παραδώσει στο Μουσείο Αγώνος “για να εκτίθενται ως αιώνιο όνειδος της απεχθούς διαγωγής των αποικιοκρατών και για να αποτελούν διαχρονικό, αποκρουστικό δείγμα των μεθόδων της καταπίεσης, της ανελευθερίας και του ολοκληρωτισμού”.

Ο κ. Ομήρου έθεσε δύο ερωτήματα, τα οποία μόνο η Βρετανία μπορεί να απαντήσει. “Πότε θα τερματισθεί η ιστορική εκκρεμότητα και πότε θα υπάρξει έκφραση απολογίας;”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού μουσείου φυλακών, ο Harry Allen έκανε 29 εκτελέσεις και βοήθησε σε άλλες 53, όμως στις εκτελέσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται οι 9 ήρωες της ΕΟΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι «Ο Φιλελεύθερος» είχε κάνει ρεπορτάζ για το φρικιαστικό ημερολόγιο του δήμιου.





Γράφει: Φρίξος Δαλίτης
Φωτογραφίες: Γιάννης Νησιώτης
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/278931/sta-cheria-tou-gomirou-to-frikiastiko-imerologio-dimiou-tis-eoka-eikones#sthash.Mg9N5lMw.dpuf