Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Βατοπαίδι: Λαοθάλασσα για την Τιμία Ζώνη της Παναγίας

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και αγιορείτικη τάξη πανηγύρισε χθες (με το παλιό ημερολόγιο) η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου την εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Εκατοντάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό επισκέφθηκαν το μοναστήρι και συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την Αγία Ζώνη, ένα από τα πιο πολύτιμα κειμήλια της Ορθοδοξίας που φυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» από τους Βατοπαιδινούς μοναχούς και του αποδίδονται αναρίθμητα θαύματα, κυρίως για άτεκνες γυναίκες που κατάφεραν να κάνουν παιδιά με τη χάρη της Παναγίας.

Η θεία λειτουργία

Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν χθες το πρωί με την τέλεση πανηγυρικής θείας λειτουργίας, στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Κισσάμου κ. Αμφιλόχιος. Τον μητροπολίτη πλαισίωσαν ο καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ και δεκάδες μοναχοί από όλο το Αγιον Ορος.

Ο γέροντας Εφραίμ σημείωσε ότι «παρά την οικονομική κρίση, οι επισκέπτες στο Αγιον Ορος πληθαίνουν και αυτό οφείλεται στη χάρη της Παναγίας. Αποτελεί μεγάλη ευλογία το ότι η Τιμία Ζώνη βρίσκεται στον Αθωνα. Για εμάς, είναι μεγαλύτερη η ευλογία γιατί βρίσκεται στο Βατοπαίδι» και ευχήθηκε η Παναγία να προστατεύει όλο τον κόσμο.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα της Παρασκευής. Οι Βατοπαιδινοί μοναχοί έβγαλαν από το άγιο βήμα του καθολικού της μονής, που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την Αγία Ζώνη και την τοποθέτησαν εντός του ναού, ώστε να μπορέσουν να προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί.
Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε κατόπιν αγρυπνία, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 700 πιστοί. Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν χθες με την παράθεση αγιορείτικης τράπεζας.
Θάνος Χερχελετζής
http://www.dimokratianews.gr/content/52835/vatopaidi-laothalassa-gia-tin-timia-zoni-tis-panagias