Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Μισθοί πείνας αλλα και πετρέλαιο...όπως τα κράτη της Μ.Ανατολής

Βάζουν μπρος τα γεωτρύπανα
Τον χειμώνα του 2016-2017 σχεδιάζει η Energean την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης στο Κατάκολο, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, μιλώντας σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.
Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και τους πιθανούς πελάτες των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν νωρίτερα στην Κύπρο και το ΙσραήλΟ ίδιος ανέφερε ότι η Energean αναμένει την αξιολόγηση των προσφορών που έχει υποβάλει στον διαγωνισμό για τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας/Πρέβεζας, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τρία θαλάσσια οικόπεδα στη χώρα.
Η Energean υλοποιεί παράλληλα πρόγραμμα συνολικά 15 γεωτρήσεων στον Κόλπο της Καβάλας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής μέσα από την ανάπτυξη των βεβαιωμένων αποθεμάτων ύψους 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Οι εξελίξεις στον τομέα των ερευνών πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου από την ιταλική ΕΝΙ στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου συζητήθηκαν σε άλλο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η εξέλιξη αυτή, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, επηρεάζει εκ των πραγμάτων τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και τους πιθανούς πελάτες των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν νωρίτερα στην Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο την προοπτική δημιουργίας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

http://www.zougla.gr/money/article/ton-ximona-i-geotrisi-sto-katakolo-to-kalokeri-i-sismikes-erevnes-sta-ioanina