Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Η.Π.Α, Τουρκία και Ισραήλ οπισθοχωρούν προσωρινά... Tο ξανθό γένος πάτησε στην Συρία

Συρία: Έκανε πίσω ο Ερντογάν στην άμεση απομάκρυνση Άσαντ…
Υποχωρεί ο Ερντογάν στο ζήτημα της ανατροπής Άσαντ… Αυτό δείχνουν οι νέες του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες,
αν και επιμένει πως η ανατροπή Άσαντ αποτελεί την αφετηρία κάθε λύσης για την Συρία, ίσως μια λύση που θα περιλαμβάνει τον Σύρο πρόεδρο είναι πιθανή, κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου.
«Είναι πιθανόν αυτή η μεταβατική περίοδος να περιλαμβάνει ή όχι τον Άσαντ. Ωστόσο, κανείς δεν θεωρεί ότι υπάρχει μέλλον στην Συρία με τον Άσαντ. Είναι αδύνατον για τους Σύρους να αποδεχθούν έναν δικτάτορα που προκάλεσε 350.000 θανάτους», είπε ο Ερντογάν.
Το σχόλιο αυτό αντιπροσωπεύει μια σαφή υπαναχώρηση – χαλάρωση της σκληρής στάσης που έως τώρα τηρούσε ο Ερντογάν έναντι του συριακού καθεστώτος, προσαρμοζόμενος, όπως άλλωστε το συνηθίζει με καθυστέρηση, αφού πρώτα «χαλάσει τον κόσμο», ώστε να μην κατηγορηθεί στο εσωτερικό για υποχωρητικότητα, αλλά και διότι το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης τον βοηθά να κινείται με ρεαλισμό, παρά τις νεοθωμανικές του κορόνες, περί του μεγαλείου και της ισχύος της χώρας του…
Ανάλογη στροφή έχουν πραγματοποιήσει και οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Η Άγκυρα που υποστηρίζει διάφορες ένοπλες ομάδες στην Συρία, θεωρεί το καθεστώς και όχι και τον εαυτό της, ως θα όφειλε σε ένδειξη ελάχιστης αυτοκριτικής, για τη σφαγή στην Συρία.