Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Αποχώρηση - διαμαρτυρία της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ

Αποχώρησε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η ρωσική αντιπροσωπεία κατά την διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο στην Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη, είπε στο TASS αργά την Κυριακή κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης
«Αφήσαμε την αίθουσα συνεδρίασης σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην ανοιχτά πολιτικοποιημένη και επιθετική ομιλία του, η οποία δεν είχε καμία σχέση με το θέμα της συνόδου κορυφής», είπε ο διπλωμάτης.
Ένας Ρώσος διπλωμάτης, ωστόσο παρέμεινε στην αίθουσα. Όταν ρωτήθηκε προτίμησε να μείνει η ρωσική πηγή  απάντησε: «Η ρωσική πλευρά συνηθίζει να προσέχει τους αντιπάλους της και να μην αγνοεί τα λόγια τους».
Αρχικά, ο Ποροσένκο αναμενόταν να είναι ο 14ος για να μιλήσει στη σύνοδο κορυφής, αλλά έγινε 26ος, λίγο πριν τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, εάν ένας ομιλητής δεν μπορεί να λάβει το λόγο σε κάποια στιγμή που του έρχει οριστεί για οποιονδήποτε λόγο, αυτός ή αυτή τοποθετείται αυτόματα στο τέλος της σειράς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε σε μια ομάδα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έτσι ήταν ο τελευταίος να λάβει το λόγο σε αυτή την ομάδα πριν απόEI το «υπουργικό» μέρος της συνεδρίασης που άνοιξε η Ρωσία με τον Σεργκέι Λαβρόφ.
«Δεν ξέρουμε σίγουρα εάν ήταν εσκεμμένη πρόθεση του Ποροσένκο να αναβάλει την ομιλία του ή όχι», είπε στο TASS ένας εκπρόσωπος της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, είπε ότι νόμιζε πως είχε γίνει σκόπιμα από την ουκρανική αντιπροσωπεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες TASS, στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών προτάθηκε να αναβάλει την ομιλία του, αλλά ο Λαβρόφ αρνήθηκε να αλλάξει το πρόγραμμά του.
gr.rbth.com