Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

''Ανήκομε στην Δύση''

Άνοιξε σήμερα επίσημα τις πύλες της η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των χωρών BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής).
Με στόχο να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα υποδομής, οι
BRICS δημιούργησαν την εν λόγω τράπεζα ως μια εναλλακτική επιλογή στο υφιστάμενο σύστημα δυτικού τύπου. Πρόκειται επί της ουσίας για την «πρόταση» των αναδυόμενων οικονομιών που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης έναντι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που αποτελούν τους πυλώνες της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.
Με στόχο να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα υποδομής, οι BRICS δημιούργησαν την εν λόγω τράπεζα ως μια εναλλακτική επιλογή στο υφιστάμενο σύστημα δυτικού τύπουΤη λειτουργία της NDB χαιρέτισε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι, κατά την τελετή έναρξης, στη Σανγκάη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η τράπεζα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισ. δολαρίων, το οποίο σταδιακά θα αυξηθεί σε 100 δις. «Η NBD θα βοηθήσει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών» δήλωσε ο Κινέζος υπουργός. «Μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, χωρίς να υπονομεύσει τους ρόλους των υφιστάμενων τραπεζών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας» πρόσθεσε.

«Η στήριξη της NDB για την κατασκευή υποδομών θα μειώσει αποτελεσματικά τη στενότητα που περιορίζει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες επί μακρόν, και θα στηρίξει την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των οικονομιών τους» τόνισε, συμπληρώνοντας πως: «Η NDB είναι ένα νέο μέλος και εταίρος στο σύστημα παγκόσμιας ανάπτυξης». Αν και στις χώρες BRICS αντιστοιχεί περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας, αυτές και οι γείτονές τους εξαρτιόνταν επί μακρόν από δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, καθώς και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υπό την καθοδήγηση της Ιαπωνίας.

Η Κίνα ηγείται, επίσης, της δημιουργίας της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων σε Υποδομές (AIIB) με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων. «Η τράπεζα των BRICS θα συνεργάζεται με την AIIB» δήλωσε ο πρόεδρός της, ο Κουνταπούρ Βάμαν Κάματ, σημειώνοντας ότι θα αναζητεί λύσεις για επιτόπου χρηματοδότηση, όπως την πρόσβαση σε αγορές χρήματος και κεφαλαίων στις χώρες BRICS. «Θα είμαστε ανοικτοί όσον αφορά στα μέσα που θα χρησιμοποιούμε για τη χρηματοδότηση των έργων» πρόσθεσε.
Τράπεζα κατά τα πρότυπα του… ΔΝΤ
Η τράπεζα των BRICS δημιουργήθηκε από τις προαναφερθείσες αναδυόμενες χώρες κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θα μπορεί, δε, να χρηματοδοτεί προγράμματα ήδη από την επόμενη χρονιά, όπως είχε ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσφατα, κατά τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στην πόλη Ούφα της Ρωσίας.

Η νέα τράπεζα ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί προγράμματα ενεργειακά, μεταφορών ή βιομηχανικής ανάπτυξης.Ήδη, όπως ενημέρωσε ο
Πούτιν, έχουν τεθεί επί τάπητος 50 προγράμματα και πρωτοβουλίες στον οδικό χάρτη.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας της NDB, στα σκαριά βρίσκεται και η σύσταση ενός κέντρου έρευνας για τις πηγές ενέργειας. Σχετικά με τον τρόπο και τα μέσα λειτουργίας της, ο Πούτιν είχε δηλώσει στη Σύνοδο της Ούφα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει επίσης τα εθνικά νομίσματα για τις εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους της των BRICS.

Οι BRICS αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη.

http://www.zougla.gr/money/article/se-litourgia-i-trapeza-ton-xoron-brics