Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Σέρβοι: «Ο Τσίπρας πρόδωσε το Κοσσυφοπέδιο»

«Φαίνεται ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νικόλαου Κοτζιά,  στην Πρίστινα και οι δηλώσεις που έγιναν κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις μεταξύ 
του Βελιγραδίου και της Αθήνας. Ο πολιτικός αναλυτής Ντούσαν Γιάνιτς αναφέρει ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο εκπληρώνοντας ‘αμερικανικές υποχρεώσεις’.
Ο σερβικός Τύπος εξακολουθεί να γράφει για τις δηλώσεις του Νικολάου Κοτζιά, του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος δεν δίστασε να δείξει φιλικές τάσεις προς το Κοσσυφοπέδιο, υποσχόμενος στην ψήφο του ελληνικού κράτους, για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου ως κράτος στην UNESCO και στην Interpol.
Η απόφαση της Ελλάδας παρουσιάστηκε από τον Κοτζιά σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πρίστινα, μαζί με τον ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι.
Οι δηλώσεις του Κοτζιά δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς αντέδρασε άμεσα με νότα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα
 Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν η Ελλάδα έχει απαντήσει στη σερβική νότα.
Η σερβική εφημερίδα ‘Blic’, που είναι προσκείμενη στη σερβική κυβέρνηση, γράφει ότι εδώ και αρκετές ημέρες έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενάντια στον Έλληνα πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα.
Αρχικά, η ‘Blic’ την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε άρθρο στην πρώτη του σελίδα με τον  τίτλο «Ο Τσίπρας πρόδωσε το Κοσσυφοπέδιο», κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι «η θέση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη και δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο» η ‘Blic’ συνέχισε με άλλο άρθρο το Σαββατοκύριακο «Νέα αγάπη ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κοσσυφοπέδιο- με δηλώσεις Τσίπρα εξαργυρώνονται χρέη προς τις  ΗΠΑ, σε βάρος της Σερβίας».

Η ‘Blic’ αναφέρει ότι «η Ουάσιγκτον υποστήριξε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη διένεξή του με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και αυτή η υποστήριξη,  έχει έρθει  μετά από παραχώρηση, με τη μορφή της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου».


Ο Ντούσαν  Γιάνιτς, πολιτικός αναλυτής της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στο Βελιγράδι, ‘Blic’,  γράφει ότι «το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα στηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς δεν αποτελεί έκπληξη για το Βελιγράδι.
Η Αθήνα εδώ και χρόνια  έχει δοσοληψίες με το Κοσσυφοπέδιο. Το Κοσσυφοπέδιο είχε υπεισέλθει στη συζήτηση για το όνομα των Σκοπίων, περιμένοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ».
 
«Τώρα που οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ελλάδα να ανταπεξέλθει στο χρέος με τη Γερμανία, η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα», είπε ο πολιτικός αναλυτής Ντούσαν Γιάνιτς.
 
Ο Μπράνκο Ράντουν,  πολιτικός αναλυτής στη Σερβία, πιστεύει ότι η Ελλάδα «έχει ήδη κάνει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι η Σερβία δεν έχει κανένα λόγο να περιμένει από τον Τσίπρα, ο οποίος είναι κοσμικός (άθεος) και δεν πιστεύει στη σχέση αδελφότητας με τους Σέρβους Ορθοδόξους.