Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Προκλητικός ο Φίλης απαντά στον Ιερώνυμο: Χρήσιμος χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους

«Ο δημοκρατικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με όρους ''μετανοίας''» απαντά ο Νίκος Φίλης στον Αρχιεπίσκοπο και στη φράση του ότι «θα το μετανοήσουν» όσοι σκέφτονται τον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους.
Φίλης: Χρήσιμος και για τους δύο ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους
Συνεχίζει να είναι προκλητικός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και απαντά στον Αρχιεπίσκοπο, με την εξής ανακοίνωση:
«Παρακολουθούμε με σεβασμό τον Μακαριώτατο. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, πάνω από το εβδομήντα τοις εκατό των πολιτών, όπως καταγράφεται σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, ζητεί να υπάρξει χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει διάλογο και όχι μονομερείς ενέργειες. Ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους, θα αποδειχθεί χρήσιμος και για τα δυο μέρη, καθώς επίσης και επωφελής για το λαό. Είναι αυτονόητο ότι ο δημοκρατικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με όρους «μετανοίας».
Η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα, όχι μόνον την οικονομική κρίση, αλλά και την ηθική-πολιτική απαξίωση. Η έξοδος από την σύνθετη κρίση που ζούμε, προϋποθέτει μια νέα λαϊκή-δημοκρατική και έλλογη κουλτούρα αξιών, και το έμπρακτο προσωπικό - κοινωνικό παράδειγμα».

Αρχιεπίσκοπος: Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την αποχώρησή του από τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου προσκύνησε, ο Αρχιεπίσκοπος, σημείωσε ερωτώμενος για την αντιπαράθεση της Αρχιεπισκοπής με τον κ. Φίλη και το θέμα που έχει ανοίξει για τον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους: «Ας μη χαλάσουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».

Ο κ. Ιερώνυμος δεν θέλησε να σχολιάσει τον «πόλεμο» που μαίνεται για την υποδοχή των λειψάνων με τιμές αρχηγού κράτους και για την προγραμματιζόμενη μεταφορά τους το πρωί της Παρασκευής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας.

«Ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχόλια και λόγια από επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω. Όλα αυτά τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Θα μιλήσει η Ιστορία» είπε.

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι των λόγων. Τα λόγια, όμως κούρασαν και έφτασαν τον τόπο σε αυτή την κατάσταση. Χρειαζόμαστε λόγο και όχι λόγια».

http://www.briefingnews.gr/politiki/item/150797