Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Οι φιλοδυτικές ελληνικές κυβερνήσεις εθελοτυφλούσαν στους 100 νεκρούς Έλληνες της Μαριούπολης

Εκκληση προς το ελληνικό κράτος για βοήθεια κάνουν οι Ελληνες της Μαριούπολης, στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στα πυρά που ανταλλάσσουν οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και ο ουκρανικός στρατός.
 «Μας πυροβολούν από δύο πλευρές, από τη μία οι ανεξάρτητοι και από την άλλη οι ουκρανικές δυνάμεις» είπε η Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να επικοινωνήσει τα θέματα της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης.«Από τα 22 ελληνικά χωριά τα επτά βρίσκονται σήμερα στους ανεξάρτητους του Ντονέτσκ και τα υπόλοιπα στην ουκρανική πλευρά» προσέθεσε τονίζοντας ότι πολλά είναι ακριβώς στη μέση και οι σφαίρες πέφτουν καθημερινά. «Υπάρχουν χωριά που δεν έχουν κάνει μαθήματα από τον Σεπτέμβριο, όπου δεν λειτουργεί τίποτα, ούτε το ταχυδρομείο ούτε οι πολυκλινικές, και υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα».
Παρά την εκεχειρία - η οποία δεν πέτυχε άλλο από το να απομακρυνθεί ο βαρύς οπλισμός αλλά δεν έβαλε τέλος στις ανταλλαγές πυροβολισμών -, οι μάχες συνεχίζονται ως σήμερα. Η ελληνική ομογένεια έχει θρηνήσει περίπου 100 νεκρούς, ανάμεσά τους πέντε-έξι παιδιά.
Η κυρία Προτσένκο-Πιτσατζή, που επί σχεδόν 20 χρόνια υπήρξε διευθύντρια σχολείου στην περιοχή, μετέφερε σε μια συνάντηση με λίγους δημοσιογράφους στην Αθήνα το παράπονο της ομογένειας. «Πρέπει να έχουμε προστασία από την πατρίδα. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει λίγη προσοχή σε μας» είπε. 
«Ο Σαρτανάς, μια κωμόπολη 11.000 κατοίκων, έχει βομβαρδιστεί τέσσερις φορές από τον Σεπτέμβριο. Σκοτώθηκαν οκτώ άμαχοι και γκρεμίστηκαν 93 σπίτια. Στις 24 Φεβρουαρίου βομβαρδίστηκε μια περιοχή στην Ανατολική Μαριούπολη - σκοτώθηκαν 31 άτομα, τραυματίστηκαν περισσότερα από 100 και υπέστησαν ζημιές 77 πολυκατοικίες όπου ζουν περισσότερα από 2.000 άτομα» είπε ο Στέφανος Μάκσμα, δήμαρχος του Σαρτανά και μέλος της αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε την Αθήνα διευκρινίζοντας ότι τον πόλεμο τον ονομάζουν τώρα «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».

«Επεσε βροντή και φοβηθήκαμε ότι ξεκίνησε ο βομβαρδισμός»

Η Αθηνά Χατζίνοβα, ακτιβίστρια και συντονίστρια της ΜΚΟ «Μαζί», περιέγραψε την προπαγάνδα που γίνεται και κρατάει συνεχώς τους κατοίκους της περιοχής με τα νεύρα τεντωμένα: «Λένε, για παράδειγμα, στις 30 Μαρτίου θα γίνει επίθεση, μετά λένε στις 15 Απριλίου κ.ο.κ. Οταν έπεσε η πρώτη βροντή των βροχών του Μαΐου, όλοι φοβηθήκαμε ότι ξεκίνησε ο βομβαρδισμός».
Τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν κυβέρνηση της Ελλάδας έχουν βοηθήσει κατά καιρούς με λίγες χιλιάδες ευρώ και φάρμακα - αν και η φιλορωσική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθάει τους Ελληνες της Μαριούπολης.
Το αίτημα της ομογένειας προς την Αθήνα είναι να φιλοξενήσει, έστω και για έναν μήνα αν δεν γίνεται για περισσότερο, 300 γυναίκες με παιδιά και συνταξιούχους από τη Μαριούπολη. «Να δείξει η Ελλάδα ότι δεν μας ξέχασε» είπε η κυρία Προτσένκο-Πιτσατζή τονίζοντας ότι η Πολωνία, η Τσεχία και το Ισραήλ πήραν τις μειονότητές τους από την Ουκρανία.
Η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας ζητεί επίσης από την Αθήνα να διευκολύνει τη χορήγηση εγγράφων προς όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. «Ο νόμος 2790 του 2000 δίνει τη δυνατότητα στους Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης να υποβάλουν τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι ο ένας γονιός τους είναι ελληνικής καταγωγής και να λάβουν ειδική ταυτότητα ή ιθαγένεια» είπε η κυρία Προτσένκο-Πιτσατζή. Στην πράξη όμως αυτό χωλαίνει στη χρονοβόρα και δαπανηρή γραφειοκρατία. «Για να πάρουν τα παιδιά του Στέφανου (σ.σ.: Μάκσμα) την ιθαγένεια θα χρειαστούν τέσσερα-πέντε χρόνια το λιγότερο» προσέθεσε. Αυτό το σύστημα βεβαίως δεν βοηθά καθόλου όσους ομογενείς πασχίζουν να ξεφύγουν από τις σφαίρες.
Η κυρία Προτσένκο-Πιτσατζή εξήγησε ότι τα έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν είναι πάρα πολλά, πρέπει να μεταφραστούν, να γίνουν ταξίδια για τον σκοπό αυτόν στο Κίεβο, τελικά να περάσει ο αιτούμενος από μια τριμελή επιτροπή, το πόρισμα αυτής να σταλεί στην Περιφέρεια στην Ελλάδα και, αν η γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής δεν είναι ομόφωνα θετική, δηλαδή αν έστω και ο ένας έχει απαντήσει αρνητικά, το αίτημα θα απορριφθεί, ενώ ο αιτών θα έχει ξοδέψει άδικα πολύ χρόνο και περίπου 1.500 ευρώ. «Ζητάμε να παίρνουμε το ειδικό δελτίο ταυτότητας πηγαίνοντας απλώς στο προξενείο τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο ένας γονιός είναι ελληνικής καταγωγής» προσέθεσε. 

Μποζανίνου Τάνια
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=708919