Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Η Γερμανία κατασκοπεύει επί χρόνια την Ευρώπη προς όφελος των Αμερικανών

Η γερμανική μυστική υπηρεσία (BND) κατασκοπεύει τα τελευταία χρόνια, υπέρ των Αμερικανών, ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EADS, αλλά και πολιτικούς, ανώτερους αξιωματούχους, ιδιαίτερα Γάλλους, αναφέρει σήμερα, η παρισινή εφημερίδα «Le Monde», αναφερόμενη σε δήλωση ενός από τους στενούς συνεργάτες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ.
Το «δεξί χέρι» της Μέρκελ, ο Peter Altmaier, επιβεβαίωσε χθες το βράδυ, μπροστά από αρκετούς βουλευτές, την πληροφορία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το «SPIEGEL ONLINE», σημειώνει η εφημερίδα.
Μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, έχει εντείνει τη συνεργασία της με τους Αμερικανούς ομολόγους της, αλλά είναι όλο και πιο προφανές ότι η συνεργασία αυτή δεν περιορίζεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως αναφέρει το γερμανικό «SPIEGEL», σημειώνοντας ότι στις γερμανικές υπηρεσίες έχει ανατεθεί  και το έργο της κατασκοπείας εκτός Γερμανίας.
Η BND παρέχει στους Αμερικανούς διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς τηλεφώνων, προσωπικοτήτων που πρέπει να κατασκοπεύσουν, σημειώνει η «Le Monde».
Η δραστηριότητα αυτή της BND, προς τους Αμερικανούς, ζητείται να είναι ελεγχόμενη  και ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι ενημερώνονται για αυτήν.
 
Παρόλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια, οι Αμερικανοί δείχνουν ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες με εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη και εκατομμυρίων αιτημάτων κατασκοπείας, όπως σημειώνει και η «Süddeutsche Zeitung», έτσι που οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, λόγω του όγκου αυτού να έχουν ‘παραμελήσει’ τις παρακολουθήσεις που άπτονται των γερμανικών συμφερόντων.
 
Για την πρακτική αυτή των Αμερικανών έχει γίνει γνώστης και η Καγκελάριος πριν από ένα μήνα.
 
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε ότι «η Καγκελάριος ενημερώθηκε για τεχνικές και οργανωτικές αδυναμίες της BND στον τομέα των εξωτερικών παρακολουθήσεων και διέταξε να διορθωθούν τα προβλήματα χωρίς καθυστέρηση».
 
Το δημοσίευμα, επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για μαζικές παρακολουθήσεις Γερμανών και Ευρωπαίων πολιτών και η «Le Monde» τονίζει ότι μια τέτοια δήλωση κάνει φανερό ότι γίνονται στοχευμένες  τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές υποκλοπές.
 
Ο Bernd Riexinger, ηγετικό στέλεχος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς  (Die Linke), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «η BND επί χρόνια αποτελεί ένα είδος φυλακίου των αμερικανών μυστικών υπηρεσιών» και ζήτησε την έναρξη δικαστικής έρευνας έναντι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, με τη κατηγορία της ‘προδοσίας’.
 
Τα στοιχεία αυτά, που ήρθαν στη δημοσιότητα, εντείνουν τη δυσπιστία των Γερμανών προς την Ουάσιγκτον, καταλήγει το περιοδικό.