Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ήταν τελικά ποτέ δημοκρατική και ενωμένη η Eυρώπη ή μας αρέσει να το ακούμε μόνο; Αποφασίζουν πάντα για εμάς χωρίς εμάς!

Το παρασκήνιο της συζήτησης Μέρκελ - Ολάντ για την Ελλάδα
Τις εξελίξεις στην Ελλάδα συζήτησαν στο Στρασβούργο η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος του ευρωκοινουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρώτος αξιωματούχος της Ε.Ε. που συνάντησε τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες, δεν έκαναν δηλώσεις φθάνοντας στο εστιατόριο Zuem Ysehuet.
Αμέσως μετά το τέλος του δείπνου, ο Μάρτιν Σουλτς ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση με ένα tweet.
Οι όροι της Μέρκελ
Η γερμανίδα καγκελάριος κρατά σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, όπως φάνηκε κι από τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών επιμένει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, και την θέτει ως προϋπόθεση για μια τεχνική παράταση του προγράμματος.
Ο Ολάντ σε ρόλο μεσολαβητή
Ο γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, συζήτησε με την καγκελάριο τρόπους για την δημιουργία συνθηκών διαλόγου με την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ τάσσεται υπέρ μιας επαναδιαπραγμάτευσης, με βάση τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, αλλά – όπως ήδη έχει δηλώσει και ο υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν – συμφωνεί με την γερμανική άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Οι επαφές Σουλτς και Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα
Στο δείπνο, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα την Πέμπτη και για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα υπήρξε ενημέρωση των δύο ηγετών από τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συζήτησε τα σχέδια της κυβέρνησης με τον έλληνα πρωθυπουργό  και τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.