Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ομολογία Ουκρανού Αξιωματικού...μας βάζουν σε εμφύλιο...η ανώτατη διοίκηση παίρνει εντολές, οι διοικητές των μονάδων σαπίζουν στα χαρακώματα.

Ουκρανοί στρατιωτικοί: «Εχουμε βαρεθεί αυτόν τον πόλεμο»
Το περιοδικό Expert πέρασε τη γραμμή του μετώπου και έφθασε στο Σλαβιάνσκ, για να συναντηθεί με έναν από τους παλαιότερους αξιωματικούς της ονομαζόμενης -από το Κίεβο- «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην Ανατολική Ουκρανία.
Για ευνόητους λόγους, το όνομά του δεν αποκαλύπτεται.
Ακρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με έναν Ουκρανό αξιωματικό για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο, και όχι για την κακέκτυπη προπαγανδιστική εικόνα που μεταδίδουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είχε το Expert. Αναλυτικά έχει ως εξής:
Μαρίνα Αχμέντοβα: Περιγράψτε μας την κατάσταση σήμερα στη ζώνη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων»;
Αξιωματικός: Είμαστε τώρα ... στο χειμώνα. Είναι πολύ επίπονο και για τις δυο πλευρές να πολεμούν αυτή την εποχή. Και η μια και η άλλη πλευρά συγκεντρώνουν δυνάμεις και μέσα, ανανεώνουν τις δυνάμεις τους, ανασυντάσσονται, πραγματοποιούν εντελώς τυπικές δραστηριότητες (σ.σ. μιλά ανόρεχτα, λες και το ότι βρέθηκε εδώ είναι «αναγκαίο κακό», και με τον ίδιο τρόπο συνεχίζει τη συζήτηση).
Καρικατούρα ειρηνευτικής διαδικασίας
ΕΡ: Δηλαδή, υπάρχουν ελπίδες η ανακωχή να εξελιχθεί σε ειρήνη ή όχι;
ΑΠ: Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι δύσκολο να βγάλουμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Είμαστε μπροστά σε μια -σπάνιου τύπου- καρικατούρα διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία προχωράει με τόσο περίεργο και ασυνήθιστο τρόπο, που το να αναμένουμε κάποιο αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα, είναι πολύ δύσκολο. Για παράδειγμα, τη μια μέρα ανακοινώνουν εκεχειρία, και την επόμενη αρχίζουν οι βομβαρδισμοί.
ΕΡ: Γιατί δεν εφαρμόζονται οι εντολές για εκεχειρία;
ΑΠ: Και στη μια και στην άλλη πλευρά υπάρχουν πάρα πολλές μονάδες, οι οποίες δεν υπακούουν στην ανώτατη διοίκηση. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη δομή. Ναι, υπάρχει το υπουργείο Εσωτερικών με τα εθελοντικά του τάγματα, τα οποία, όπως αυτό υποστηρίζει, έχουν σχηματιστεί υπό την αιγίδα του. Όμως, με το να πεις σε αυτές τις μονάδες, «Από σήμερα ανήκεις στο υπουργείο Εσωτερικών», δεν αλλάζει τίποτα. Η ανώτατη διοίκηση λαμβάνει αποφάσεις εντελώς ασύμβατες με την υφιστάμενη κατάσταση και οι άνθρωποι που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου βλέπουν ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν αυτές τις εντολές. Γι’ αυτό και συμβαίνει ... ό,τι συμβαίνει.
ΕΡ: Η ανώτατη διοίκηση, δηλαδή, δεν βλέπει τη συνολική εικόνα όσων συμβαίνουν στις μονάδες και στο χώρο των μαχών;
ΑΠ: Πιστεύω ότι δεν θέλει να βλέπει ... αυτή την εικόνα.
Ωρα να τελειώνει ο πόλεμος
ΕΡ: Στο επιτελείο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος;
ΑΠ: Δεν γνωρίζω τις διαθέσεις της ανώτατης διοίκησης ... αυτοί, μάλλον, δεν το επιθυμούν. Αλλά οι διοικητές των μονάδων και το προσωπικό που βρίσκεται υπό τις διαταγές τους, σαπίζουν στα χαρακώματα... πιστέψτε με, αν μη τι άλλο έχουμε βαρεθεί τον πόλεμο.
ΕΡ: Ο επίσημος αριθμός των νεκρών στη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» αντικατοπτρίζει κατά τη γνώμη σας την πραγματικότητα;
ΑΠ: Από τις πρώτες μέρες του πολέμου υπήρξαν πάρα πολλές μονάδες οι οποίες δεν πρόλαβαν να καταχωρηθούν και κατά πάσα πιθανότητα κανείς δεν κατέγραψε τις απώλειές τους. Οσον αφορά εκείνες που επιστρατεύτηκαν και περιλαμβάνονταν στους τακτικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς, στοιχεία υπάρχουν.
Πολλές χιλιάδες νεκροί
ΕΡ: Δηλαδή, πρόκειται για περισσότερους από τέσσερις χιλιάδες νεκρούς, όπως έχει ανακοινωθεί;
ΑΠ: Δύσκολη ερώτηση. Νομίζω πως μάλλον όχι ... Δεν διαθέτω επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αλλά δεν πιστεύω ότι ο αριθμός που ανακοινώθηκε αντιστοιχεί εκατό τοις εκατό στην πραγματικότητα.
ΕΡ: Για ποιο σκοπό πολεμάτε;
ΑΠ: Για ποιον; Εγώ εκπληρώνω το καθήκον μου. Είμαι επαγγελματίας στρατιωτικός.
tilegrafima.gr