Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ότι χειρότερο, να θεωρούνται εν δυνάμει τζιχαντιστές στην Ευρώπη 'φαντάσματα'

Σκηνοθέτησε τον θάνατό του για να επιστρέψει στην πατρίδα του την Βρετανία!
Bodybuilding, εμπόριο ναρκωτικών και στενές επαφές με τον εκτελεστή «Τζον». Αυτός είναι ο Ιμράν Χαουαγιά, ο 27χρονος Βρετανός τζιχαντιστής που σκηνοθέτησε τον θάνατό του για να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής του στην πατρίδα.Ο Ιμράν Χαουαγιά πολέμησε στη Συρία στο πλευρό των τζιχαντιστών και Βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούν πολύ πιθανό να διατηρούσε στενές σχέσεις με τον εκτελεστή «Τζον»​
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», ο Ιμράν Χαουαγιά άφησε το 2014 τα προάστια στο δυτικό Λονδίνο και ξεκίνησε για τη Συρία με στόχο να πολεμήσει κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ - Άσαντ. Όταν πάτησε το πόδι του σε συριακό έδαφος, έπαψε πια να είναι ο Ιμράν. Υιοθέτησε το όνομα Αμπού Νταϊχάμ αλ Μπριτάνι.
Το σκληρό πρόσωπό του δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του. Στο video με τίτλο «Η Πρώτη Φορά», παρουσιάζεται κρατώντας ένα ματωμένο μαχαίρι στο ένα χέρι και ένα κομμένο κεφάλι στο άλλο.







Έχοντας ξεκινήσει από τη Ραγιάτ αλ Ταουχίντ (Rayat al-Tawheed), ισλαμιστική οργάνωση που ευθυγραμμίστηκε με το
Ισλαμικό Χαλιφάτο, εμφανίστηκε σε πολλά video με στρατολόγηση και εκπαίδευση νέων μελών. Το τουφέκι αποτελούσε προέκταση του χεριού του, ενώ πολύ συχνά στεκόταν δίπλα σε κάποιο άρμα μάχης ή περιστοιχισμένος από μικρά παιδιά.







Παρ' όλο που τις περισσότερες φορές εμφανιζόταν φορώντας κουκούλα, οι βρετανικές αρχές κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν. Από τη στιγμή, μάλιστα, που διαπιστώθηκε ότι μπορεί να διατηρούσε στενές σχέσεις με τον
τζιχαντιστή «Τζον» -ο οποίος βρίσκεται πίσω από τους αποκεφαλισμούς ομήρων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία- τοποθετήθηκε στην κορυφή της λίστας με τα πιο καταζητούμενα πρόσωπα που συνδέονται με τη δράση του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» τον Αύγουστο του 2014 -στον απόηχο του
αποκεφαλισμού του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ-, ο Βρετανός ράπερ Αμπντέλ Μαχέντ Αμπντέλ Μπάρι θεωρείται ο Νο1 ύποπτος για να είναι αυτός ο εκτελεστής με το μαχαίρι.

Ο σκηνοθετημένος θάνατος

Τον Μάιο του 2014, δύο μασκοφόροι μεταδίδουν τον θάνατο του Αμπού Νταϊχάμ αλ Μπριτάνι, έχοντας ως φόντο τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

​Οι βρετανικές αρχές αντιμετώπισαν με καχυποψία την είδηση θανάτου του 27χρονου Βρετανού τζιχαντιστή. Τελικά, τον Ιούνιο του 2014 ο Ιμράν Χαουαγιά συλλαμβάνεται μαζί με τον ξάδελφό του στο λιμάνι του Ντοβέρ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώραςΗ δυσπιστία των βρετανικών αρχών έντονη. Οι μυστικές υπηρεσίες της ευρωπαϊκής χώρας συνέχισαν τις έρευνες και έναν μήνα αργότερα οι υποψίες επιβεβαιώνονται. Αστυνομικοί περνούν χειροπέδες στον Ιμράν Χουαγιά, ο οποίος συλλαμβάνεται μαζί με τον 45χρονο ξάδελφο του, Ταχίρ Μπάτι, στο λιμάνι του Ντόβερ στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βρετανίας. Πλέον, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη δράση του.

Ερώτημα παραμένει για ποιο λόγο αποφάσισε να επιστρέψει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Guardian», το ενδιαφέρον των βρετανικών αρχών εστιάζεται στην πιθανή στενή του σχέση με τον άνθρωπο που κρύβεται κάτω από την κουκούλα του εκτελεστή «Τζον».

«Δεν ξέρουμε γιατί επέστρεψε ούτε τι σχεδίαζε να κάνει. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι προσπάθησε να μπει κρυφά στο βρετανικό έδαφος και σκηνοθέτησε τον θάνατό του. Είναι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος», δήλωσε ο Ρίσταρντ Ουόλτον, επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας