Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Εύστοχοι, άριστα εκπαιδευμένοι, ψύχραιμοι, εμπειροπόλεμοι στις πόλεις με στρατιωτικό σχηματισμό-εξοπλισμό ειδικών δυνάμεων των 5 ατόμων...Μια προβοκατόρικη ενέργεια των 'γνωστών' μυστικών υπηρεσιών δεν αποκλείεται...


Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές της Γαλλίας, καθώς δύο ένοπλοι «μπούκαραν» το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo», το οποίο έχει πολλές φορές προκαλέσει σάλο στον ισλαμικό κόσμο με γελοιογραφίες του Μωάμεθ, και άνοιξαν πυρ κατά των εργαζομένων. Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο του Παρισιού.Δύο ένοπλοι, κρατώντας καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών, σκόρπισαν τον θάνατο στα γραφεία του «Charlie Hebdo» στο Παρίσι
Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τους πυροβολισμούς των δύο ενόπλων, οι οποίοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Πέντε ακόμη νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της γαλλικής πρωτεύουσας.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Οι δράστες κρατούσαν ένα καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών. Έφθασαν στα γραφεία του περιοδικού με κλεμμένο αυτοκίνητο, έχοντας θέσει νωρίτερα εκτός μάχης τον οδηγό του.
Στο εσωτερικό του κτηρίου επικράτησε πανικός. Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν ανοίξουν πυρ οι δράστες, είπαν σε άπταιστα γαλλικά «ήρθαμε να εκδικηθούμε για τον Προφήτη (Μωάμεθ)».
Η εν ψυχρώ εκτέλεση τραυματισμένου αστυνομικού...



Η στιγμή της διαφυγής των δύο ενόπλων...

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης
..

Μεταφορά των τραυματιών στα ασθενοφόρα...
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», εργαζόμενοι στο «Charlie Hebdo» βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην ταράτσα εν μέσω βροχής πυροβολισμών. Επί τόπου βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ασθενοφόρα καθώς και πυροσβεστικά οχήματα. Σε δημοσίευμά της η γαλλική «Le Monde» ανέφερε πως υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους ενόπλους. Εικόνες από τα γαλλικά ΜΜΕ δείχνουν τρύπες (από τις σφαίρες) στα τζάμια του κτηρίου και ένα περιπολικό να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τα πυρά των δραστών.
Φωτογραφία - ντοκουμέντο με τους δράστες
Φωτογραφία - ντοκουμέντο με τους δράστες






Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε πως οι δύο ένοπλοι τράπηκαν σε φυγή με αυτοκίνητο, πυροβολώντας προς την κατεύθυνση των αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης. Στη συνέχεια φαίνεται πως εγκατέλειψαν το όχημα και επιβιβάστηκαν σε συρμό του μετρό.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τον τόπο της επίθεσης...

Τα ψευδώνυμα τεσσάρων σκιτσογράφων που είναι νεκροί
  • Cabu
  • Charb (αρχισυντάκτης) - το πραγματικό του όνομα είναι Stephane Charbonnier
  • Tignous
  • Wolinsk.
Συντετριμμένος ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μετέβη στο σημείο. Ήδη εκεί βρίσκεται ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ενημερώθηκε για τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Για «τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συγγενείς των θυμάτων. Οι γαλλικές Αρχές έχουν δώσει εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε δημόσιους χώρους και ειδικά σε χώρους λατρείας, πολυκαταστήματα, ΜΜΜ και κτήρια όπου στεγάζονται εφημερίδες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί.

«Αποκρουστική» χαρακτήρισε την επίθεση ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας.



Σύμφωνα με τη France TV, η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης για το κλείσιμο της επόμενης έκδοσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δυνάμεις ασφαλείας της ευρωπαϊκής χώρας βρίσκονταν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», καθώς υπήρχε έντονη φημολογία για επικείμενη επίθεση τζιχαντιστών κατά στόχων στο γαλλικό έδαφος.

Το «Charlie Hebdo» έχει επανειλημμένα προκαλέσει αντιδράσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής μέσω άρθρων και σκίτσων στις σελίδες του, που στόχο είχαν να στηλιτεύσουν τη χρήση της θρησκείας ως μέσου φανατισμού των απλών ανθρώπων.
Μυστήριο καλύπτει ακόμα την εκδήλωση πυρκαγιάς το 2011 στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού, ύστερα από τη δημοσίευση αμφιλεγόμενου σκίτσου του Μωάμεθ. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο tweet του «Charlie Hebdo» στις 7 Ιανουαρίου ήταν ένα καρτούν με τον ηγέτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου Abu Bakr al-Baghdadi.



















Το σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» που προκάλεσε τους ισλαμιστές
Tο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» τον Σεπτέμβριο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2014 είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ (τη δεύτερη φορά μάλιστα είχε 64σέλιδο αφιέρωμα), προκαλώντας σάλο αντιδράσεων στις μουσουλμανικές κοινότητες ανά τον κόσμο.

Στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό σατίριζε στο πρωτοσέλιδό του τις «προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ: το 2015 θα χάσω τα δόντια μου... Το 2022 θα τηρήσω το Ραμαζάνι». Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την άνοδο στην εξουσία ενός μουσουλμανικού κόμματος το 2022. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν είναι σαφές εάν η επίθεση αυτή έχει κάποια σχέση με το σατιρικό δημοσίευμα.






Το «Charlie Hebdo» είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011, όταν δημοσίευσε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ. Το τελευταίο tweet της εφημερίδας, σήμερα το μεσημέρι, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.



Στην τελευταία τους ανάρτηση στο Twitter οι συντάκτες εύχονταν χρόνια πολλά χρησιμοποιώντας το σατιρικό σκίτσο του αρχηγού της ISIS Αλ Μπαγκταντί που εύχεται και «Κυρίως υγεία».

http://www.zougla.gr/kosmos/article/parisi-episodio-me-pirovolismous-sta-grafia-tis-efimeridas-charlie-hebdo