Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Διακίνηση μέσω Ελλάδας τα όπλα της Τζιχάντ!

Τι "κρύβεται" πίσω από τη σύλληψη οκτώ λαθρεμπόρων στην Αλβανία. Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα στο δίκτυο διακίνησης
Συνδέουν την Ελλάδα με όπλα για τζιχαντιστές
Πληροφορίες για διακίνηση όπλων από την Αλβανία προς τη Συρία μέσω Ελλάδας εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. Αφορμή υπήρξε η εξάρθρωση, τη περασμένη Παρασκευή, κυκλώματος λαθρεμπορίας όπλων και η σύλληψη οκτώ μελών του, σε Τίρανα, Δυρράχιο και την πόλη Shijak της Αλβανίας.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, βάση στις έρευνες δίνουν δημοσιεύματα στον αλβανικό Τύπο, που επικαλούνται πηγές της αλβανικής Αστυνομίας και τοποθετούν την Ελλάδα στο δρομολόγιο των όπλων, από Αλβανία με κατάληξη τη Συρία.
Η επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 14 Νοεμβρίου και οδήγησε στη σύλληψη  οκτώ μελών του κυκλώματος, ηλικίας 18 έως 44 ετών και την κατάσχεση όπλων και πυρομαχικών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα σε κρησφύγετο του κυκλώματος στην πόλη Shijak κοντά στο Δυρράχιο αστυνομικοί εντόπισαν έξι καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο Scorpion με σιγαστήρα, έξι πιστόλια, 5 χειροβομβίδες και χιλιάδες σφαίρες. Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, οι διωκτικές αρχές ανακοίνωσαν μέσω του επικεφαλής της αστυνομίας των Τιράνων Ardian Cipa ότι οι συλληφθέντες συμμετείχαν σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας όπλων καθώς και ότι διακινούσαν όπλα προς ισλαμιστές μαχητές στη Συρία. Το ίδιο επανέλαβε και στην εφημερίδα εκπρόσωπος της αλβανικής αστυνομίας χωρίς πάντως να αποκαλύψει περισσότερα.
Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα στον αλβανικό Τύπο, ενέπλεξαν και την Ελλάδα στο δίκτυο της διακίνησης. Ανέφεραν ότι μέρος των όπλων δικινείτο προς τη χώρα μας καθώς και ότι ένας μέλος της σπείρας , ο 39χρονος Clirim X. έχει συλληφθεί και καταδικαστεί στην Ελλάδα για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία.
Στον 39χρονο μάλιστα αποδόθηκε κεντρικός ρόλος στη δράση της σπείρας καθώς ήταν αυτός που εντόπιζε τα όπλα που στη συνέχεια διακινούσε το κύκλωμα.
Πάντως, κατά μια άλλη εκδοχή, η εμπλοκή της χώρας στην υπόθεση προέκυψε εξαιτίας ενός μυστικού Αλβανού αστυνομικού, ο οποίος, προκειμένου να παγιδεύσει τους διακινητές, προφασίστηκε ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει και να εξαγάγει όπλα σε Ελλάδα και Ιταλία.
Για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενημερώνεται ο αστυνομικός σύνδεσμος της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν διακριτικά αξιωματικοί της νεοσύστατης Διεύθυνσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.