Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

'Η Ένωση με τον Πάπα' δεν θέλει αντάρτες στο Άγιο Όρος

Δικαστικός κλητήρας επέδωσε στη μονή έγγραφο για έξωση και απέλαση! «Μολών λαβέ!», απαντά ο ηγούμενος Μεθόδιος
«Μολών λαβέ!»
 Πολεμικό είναι το κλίμα στο Αγιον Ορος μετά τις νέες διώξεις κατά των ζηλωτών μοναχών της Μονής Εσφιγμένου.
Δεν πέρασε ένας μήνας από την εκκένωση του αντιπροσωπίου του μοναστηριού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και την Τρίτη δικαστικός επιμελητής επισκέφθηκε τη μονή συνοδεία δύο αστυνομικών. Αυτήν τη φορά επέδωσε στον ηγούμενο, αρχιμανδρίτη Μεθόδιο, απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, με βάση την οποία διατάσσονται οι ζηλωτές μοναχοί να εκκενώσουν το κονάκι στις Καρυές.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η παράδοση του κτιρίου πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευτεί κονδύλι ύψους 1.450.000 ευρώ του ΕΣΠΑ, που αιτήθηκε η νέα αδελφότητα.
 «Μολών λαβέ» είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω της «δημοκρατίας» ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου. «Θα υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου το κονάκι μας στις Καρυές. Θα πατήσουν επί πτωμάτων για να το πάρουν, είμαστε αποφασισμένοι για όλα και θα αντισταθούμε» λέει με νόημα ο αρχιμανδρίτης Μεθόδιος.
Ο γέροντας σημειώνει ότι μέχρι και σήμερα οι 120 μοναχοί της Εσφιγμένου έκαναν πολλές υποχωρήσεις και ανέχτηκαν δεκάδες διώξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα χρήματα αλλά μόνο τα πνευματικά καθήκοντά τους. «Διαρκώς δεχόμαστε επιθέσεις επειδή καταγγέλλουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Θέλουν με οδηγίες του να μας εξοντώσουν. Ενοχλείται επειδή διαμαρτυρόμαστε για τον απαράδεκτο διάλογο που άνοιξε με τον Πάπα. Για εμάς, για όλους τους Ορθόδοξους, ο Βαρθολομαίος είναι προδότης» τονίζει.
 
«Αντιστεκόμαστε»

«Δεν πρόκειται να δώσουμε στους “μοναχούς του ευρώ”, στους ψευτοεσφιγμενίτες, το κονάκι και κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο του μοναστηριού. Ας το πάρουν απόφαση. Αντιστεκόμαστε και ευχαριστούμε τους πιστούς από την Ελλάδα και από το εξωτερικό που μας στηρίζουν» προσθέτει ο κ. Μεθόδιος.
 Οσον αφορά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, που υπάρχει κίνδυνος να χαθούν, λέει: «Με 1.450.000 ευρώ θα κάναμε χίλια δύο έργα. Και αυτοί θέλουν να τα δαπανήσουν μόνο για ένα κτίριο περίπου 300 τ.μ., το οποίο, μάλιστα, συντηρούμε όσο καλύτερα μπορούμε! Και δεν λησμονούμε ότι πριν από λίγο καιρό άρπαξαν κουφώματα, πόρτες και παράθυρα που θέλαμε να αλλάξουμε».
 
Με τη δικαστική απόφαση διατάσσεται η άμεση διάλυση της αδελφότητας των ζηλωτών μοναχών και η απέλασή τους από το Αγιον Ορος. Τονίζεται ότι ο ηγούμενος και οι μοναχοί κρατούν υπό κατάληψη και κατέχουν παράνομα δύο κτίσματα του αντιπροσωπίου στις Καρυές και επισημαίνεται ότι η νέα αδελφότητα σχεδιάζει να επισκευάσει το κονάκι με κονδύλι ύψους 1.450.000 ευρώ του ΕΣΠΑ, που υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευτεί αν δεν εκκενωθεί το κτίριο.
Θάνος Χερχελετζής