Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Πώς χτυπά η υποτιθέμενη οικονομική κρίση την έρευνα και διάσωση και κατ'επέκταση τα σύνορα μας

Έρευνα και διάσωση
Κατά καιρούς οι κυβερνώντες αλλά και οι αρμόδιοι τεχνοκράτες με πομπώδεις λόγους μιλούν για τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της έρευνας και διάσωσης. Ενίοτε προχωρούν και σε κάποιες ασκήσεις για να επιβεβαιώσουν την επάρκεια και ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε έκτακτα περιστατικά.
Αν μάλιστα στις ασκήσεις αυτές συμμετέχουν και υπηρεσίες άλλων κρατών τότε το κόρδωμα ξεπερνά ακόμα και εκείνο του διάνου. Το θέμα όμως είναι ότι κάποτε δυστυχώς χρειάζεται να δείξουμε και στην πράξη πόσο ικανοί και αξιόπιστοι είμαστε. Πρόσφατα ήρθε η κακιά ώρα, δύο φορές μάλιστα σε διάστημα μερικών ημερών. Και τότε φάνηκε η γύμνια του κυπριακού κράτους.
Η πρώτη ήταν η περίπτωση των 345 Σύρων μεταναστών που κατ' ευτυχή συγκυρία τούς έσωσε το κρουαζιερόπλοιο «Σαλαμίς». Διαφορετικά θα γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς. Τραγική ήταν η δεύτερη με το εκπαιδευτικό αεροπλάνο που κατέπεσε στη θάλασσα προκαλώντας τον θάνατο σε δύο πρόσωπα.
Χρειάστηκαν σκάφη βραζιλιάνικα, γερμανικά και δεν ξέρω ποιας άλλης εθνικότητας να φτάσουν στην περιοχή να συλλέξουν συντρίμμια.Τα κυπριακά μέσα αποδείκτηκαν άλλη μια φορά ανεπαρκή. Μιλούμε για περιστατικά που έγιναν μερικά μίλια μακριά από τις ακτές μας. Περιστατικά που επεσυνέβησαν στην αυλή μας, έξω από την πόρτα μας, κι όμως δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε ούτε κατ' ελάχιστον.
Η ύπαρξη Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης δεν είναι αρκετή. Ούτε η σύναψη συμφωνιών, όπως η πρόσφατη που υπογράψαμε με την Ελλάδα. Ούτε το έμψυχο υλικό μπορεί να είναι αποτελεσματικό όταν απουσιάζουν τα τεχνικά μέσα. Και τέτοια δεν διαθέτουμε. Χρειάζονται μέσα, αεροπορικά και ναυτικά με ισχυρή εμβέλεια κάλυψης.
Είμαστε νησιώτικη χώρα κι όμως τα ναυτικά μέσα που διαθέτουμε είναι υποτυπώδη. Εγκληματικά αδιαφόρησαν οι Κυβερνήσεις, αφήνοντας τεράστιο κενό. Κενό που καμιά δήλωση και καμιά διακήρυξη δεν μπορεί να καλύψει. Κι ενώ οι ανάγκες, ακόμα και λόγω ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας, ολοένα αυξάνονται, η ανταπόκριση της πολιτείας παραμένει σε χαμηλές πτήσεις.
Ο τομέας της έρευνας και διάσωσης ενέχει και το πολιτικό στοιχείο που σχετίζεται με το εθνικό μας θέμα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να εμφανίζουμε επάρκεια και ικανότητα. Αλλά, φαίνεται, αργήσαμε πολύ να συλλάβουμε τα μηνύματα των καιρών με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι που απειλούν ακόμα και την κρατική μας υπόσταση.