Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Ερντογάν ο εξτρεμιστής

Σοκάρει αποκάλυψη των βρετανικών «Τάιμς» ότι τους αντάλλαξε με Τούρκους που είχαν πιάσει οι άγριοι ισλαμιστές
Σοκάρει δημοσίευμα των βρετανικών «Τάιμς» που υποστηρίζει ότι η Τουρκία έδωσε πίσω στο Ισλαμικό Κράτος 180 τζιχαντιστές, προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωση Τούρκων ομήρων! Η ανταλλαγή φέρεται ότι έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου, και στους μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης τους οποίους άφησε να φύγουν για να συνεχίσουν τον... ιερό πόλεμο η τουρκική κυβέρνηση περιλαμβάνονται δύο Βρετανοί τζιχαντιστές, ο 18χρονος Σαμπάζ Σουλεϊμάν και ο 26χρονος Χισάμ Φολκάρντ, καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι οι οποίοι στρατολογήθηκαν στην τζιχάντ: τρεις Γάλλοι πολίτες, δύο Σουηδοί, δύο Σκοπιανοί, ένας Ελβετός και ένας Βέλγος.
 Το Κομπανί
 Σε αντάλλαγμα, η εξτρεμιστική οργάνωση απελευθέρωσε τους 49 εργαζομένους στο τουρκικό προξενείο της Μοσούλης, 46 Τούρκους και τρεις Ιρακινούς τους οποίους κρατούσε ομήρους για 101 ημέρες.

Και καθώς τα τουρκικά άρματα μάχης συγκεντρώνονται κοντά στα συριακά σύνορα, παρακολουθώντας την πορεία των συγκρούσεων στην κουρδική περιοχή της Συρίας γύρω από την πόλη Κομπανί, ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στο Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι γι' αυτόν δεν αλλάζει τίποτε όσον αφορά τον τρόπο που βλέπει τους Κούρδους μαχητές. «Είναι λάθος να εκλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο... Πρέπει να τους διαχειριζόμαστε με το ίδιο υπόβαθρο» δήλωσε, εξισώνοντας το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), που είναι εκτός νόμου στην Τουρκία, με το Ισλαμικό Κράτος!

Ο τουρκικός στρατός απώθησε χθες με δακρυγόνα από τα σύνορα δημοσιογράφους και Κούρδους πολίτες που παρακολουθούσαν τις σφοδρές μάχες για την κατάληψη του Κομπανί, της πόλης η οποάι πολιορκείται εδώ και τρεις εβδομάδες, ενώ ενίσχυσε το συνοριακό πέρασμα Μουρσιτπινάρ, απέναντι από το Κομπανί. Χθες το απόγευμα, δύο μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους φέρονται ότι υψώθηκαν σε ένα κτίριο στο ανατολικό τμήμα της κουρδικής πόλης και σε έναν λόφο.
Ομως, πληροφορίες ανέφεραν ότι -ως το βράδυ- η πόλη δεν είχε πέσει ακόμη. «Δεν έχουν εισέλθει ακόμη - οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται» ανέφερε ο τοπικός δημοσιογράφος Ισμαήλ Εσκιν. Αν πέσει η στρατηγικής σημασίας πόλη, η περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές θα εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Συρία ως τα ιρακινά σύνορα, προειδοποιούσε ο Ανουάρ Μουσλίμ, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης περιφέρειας του Κομπανί. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί εμπειρογνώμονες αλλά και Κούρδοι αντάρτες μιλούσαν για έλλειψη συντονισμού και αστοχία των από αέρος συμμαχικών επιθέσεων.
 
«Υπάρχουν  εξτρεμιστές στην Ελλάδα»
«Τζιχαντιστές υπάρχουν στην Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», με τον τίτλο «Οι τζιχαντιστές φέρνουν πονοκέφαλο και στους Ελληνες», αναφέρει μεν τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τους τζιχαντιστές στην Ελλάδα», όμως, κατά την αρθρογράφο, τόσο η προειδοποίηση της CIA για επτά τζιχαντιστές «ελληνικής καταγωγής» όσο και η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες στις ελληνικές Αρχές για τη ροή ξένων μαχητών αποδεικνύουν ότι το ζήτημα υπάρχει.
 Πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα, «τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει να συνδιαλλαγεί με την τρόικα, δεν μπορεί να σκεφτεί το Ισλαμικό Κράτος».