Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Η άσκηση έχει αρχή και τέλος. Η Ρωσία περιμένει την αναχώρηση των αλεξιπτωτιστών, αλλιώς κρατήστε όλοι την ανάσα..

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε σήμερα την χερσαία άσκηση "Rapid Τrident" στην Δυτική Ουκρανία με την συμμετοχή 1300 ατόμων προσωπικού, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται 200 αλεξιπτωτιστές της 173ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών που έχουν την έδρα τους στη Βιτσέντσα της Ιταλίας.
 Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές βρίσκονται τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα, σε καιρό κρίσης, αυξάνοντας την πιθανότητα να βρεθούν ιδιαίτερα "κοντά" με Ρώσους εθελοντές που υπηρετούσαν στο παρελθόν στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις και τώρα πολεμούν  στο πλευρό των ρωσόφωνων.
 Το ρωσικό ΥΠΑΜ εξέφρασε τους φόβους του ότι μακρόχρονες μανούβρες κατά την διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός απειλούν την διαδικασία εξεύρεσης λύσης στην ουκρανική κρίση.
 
Στην περιοχή του Lviv οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου. Το Λβιβ θεωρέιται το άντρο του ουκρανικού εθνικισμού, και το κέντρο του λεγόμενου ουκρανικού έθνους.
 
Αν και σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΑΜ οι ασκήσεις θα λάβουν χώρα στην περιοχή του International Center for Peacemaking and security που εδρεύει στην πόλη, οι πολίτες προειδοποιήθηκαν ότι αρκετοί δρόμοι θα μπλοκαριστούν λόγω μετακίνησης στρατιωτικού εξοπλισμού. Ανακοινώθηκε στους κατοίκους του Lviv να μην επισκεφτούν περιοχές κοντά στις ασκήεις για λόγους ασφαλείας.
 
Η άσκηση θά έχει την συμμετοχή 1300 στρατιωτών από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά όλοι επικεντρώνονται στους 200 αλεξιπτωτιστές της 173ης Ταξιαρχίας που εδρεύει στην Ιταλία
 
Ο Ουκρανός ΥΠΑΜ είπε ότι κατά την άσκηση θα χρησιμοποιηθούν 700 οπλικά συσστήματα και περισσότερα από 50 στρατιωτικά οχήματα.
 
 
Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί είναι φιλύποπτοι ως προς την ανάγκη τόσο μεγάλων στρατιωτικών ελιγμών στην Ουκρανία με την τωρινη οικονομική και πολιτικη κατάσταση της χώρας. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικα΄με την αανγκαιότητα της άσκησης κατά την διάρκεια εκεχειρίας.
 
Σύμφωνα με Ρώσους διπλωμάτες οι ασκήσεις αυτές θα μεγαλώσουν το χάσμα στην ουκρανική κοινωνία, και θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή
 
Μετά και την δήλωση του Ουκρανού ΥΠΑΜ ότι το ΝΑΤΟ παρέχει οπλισμό στην Ουκρανία στη Ρωσία πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί κατά την άσκηση θα μάθουν το χειρισμό νέων οπλικών συστημάτων. Η μακρόχρονη παρουσία Αμερικανών στο δυτικό ουκρανικό έδαφος δημιουργεί υποψίες απόπειρας αιφνιδιαστικής κατάργησης της εκεχειρίας, με πρόσχημα κάποια προβοκάτσια. Άλλωστε στη Δύση έχουν εξελιχθεί σε επαγγελματίες του είδους. 
 
Aκολουθεί βίντεο από την περσινή άσκηση
 

 

 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr