Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Να τον χαίρεστε τον δήμαρχο σας...

Με το αστέρι του Δαύιδ καρφιτσωμένο στο πέτο του εμφανίστηκε ο -εκ νέου- δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στην ορκωμοσία του που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης. Τους δύο εξώστες της αίθουσας είχαν καταλάβει, οι χρυσαυγίτες από τη μια και οι αντιφασίστες από την άλλη, και φωνάζαν συνθήματα η μία πλευρά εναντίον της άλλης.
Ο Γιάννης Μπουτάρης καρφίτσωσε στο πέτο ένα φέιγ βολάν, που είχε πάνω του το εξάκτινο αστέρι και έγραφε «Jude», δηλαδή Εβραίος, το οποίο κυκλοφόρησε η δημοτική σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου για να θυμίσει το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, ως απάντηση στην παρουσία δημοτικών συμβούλων της Χρυσής Αυγής.
Το ίδιο φέιγ βολάν κρατούσαν στα χέρια τους και μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, που είχαν καταλάβει το ένα θεωρείο και είχαν ανοίξει πανό.
Η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε κάτω από τις αποδοκιμασίες αντιφασιστών, τη στιγμή που υπέγραφε στο πρωτόκολλο ορκωμοσίας ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Οι Χρυσαυγίτες έλεγαν: «Όχι φυλακές για τους εθνικιστές» και οι αντιφασίστες απαντούσαν: «Ούτε στα συμβούλια, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά».
Οι αντιφασίστες είχουν απλώσει τρία πανό, τα οποία υπογράφουν η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
«Φασίστα» φώναξαν από το ένα θεωρείο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου οι αντιφασίστες, με χειροκροτήματα απάντησαν από το άλλο θεωρείο τα μέλη της Χρυσής Αυγής, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, με τον ίδιο το κ. Ματθαιόπουλο να μειδιάζει και να δείχνει πως αδιαφορεί για το περιστατικό.
«Ματθαιόπουλε, στης φυλακής τα σίδερα» φώναξαν οι αντιφασίστες, «είναι για τους λεβέντες», απάντησαν οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Ματθαιόπουλο και τον συνόδευσαν μέχρι την έξοδο από το δημαρχείο.
Επιπλέον, ανταλλαγή συνθημάτων ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρξε και κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, ενώ ένταση δημιουργήθηκε και όταν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τα συνθήματα. «Δεν είμαστε τα δύο άκρα» διαμαρτυρήθηκαν μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων. «Εντάξει δεν είστε τα δύο άκρα, αλλά εδώ είναι αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι ούτε γήπεδο, ούτε καφενείο, είναι για σας ντροπή να σπιλώνετε την αίθουσα» τους είπε ο δήμαρχος και τους προειδοποίησε ότι αν δεν σταματήσουν τα συνθήματα, θα καλέσει την Αστυνομία να τους διώξει με τη βία.
Οι αντιφασίστες φώναξαν ότι δεν έχουν θέση στο δημοτικό συμβούλιο οι φασίστες και τότε ο δήμαρχος τους απάντησε: «Τους φασίστες αυτούς τους ψήφισε ένα μέρος του ελληνικού λαού. Πείτε σε αυτούς που τους ψήφισαν να μην τους ξαναψηφίσουν».
Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έδωσε πολιτικό όρκο μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, εκτός από δύο που διάλεξαν το θρησκευτικό. Πολιτικό όρκο έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και οι σύμβουλοι (Γλυκερία Κυριακίδου, Γιώργος Αβαρλής), ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και ο έτερος σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης, η Ελεάννα Ιωαννίδου (Οικολόγοι Πράσινοι) και ο ανεξάρτητος Γιώργος Ρακκάς.
Ως πρώτο μέλημα του Δήμου έθεσε το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας ο δήμαρχος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε: «Περνάμε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, εξαιρετικά απελπισμένοι σαν κράτος. Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει κάθε δυνατό όριο. Το πρώτο μέλημα του Δήμου είναι πως θα καταπολεμήσουμε την ανεργία. Δυστυχώς, ο Δήμος δεν έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει την ανεργία. Όλα τα άλλα, τα έργα, η καθαριότητα είναι δευτερεύοντα μπροστά στην ανεργία. Προφανώς και θα τα κάνουμε, αλλά δεν θα τα πούμε τώρα. Την αγωνία αυτής της δημοτικής αρχής την εκφράζω με ένα μόνο λόγο: πώς θα αποκτήσουν οι συμπολίτες ένα σωστό μεροκάματο. Τίποτε άλλο».