Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Βρήκαν καταφύγιο στην αγκαλιά της Παναγίας

 'Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν σε απόσταση αναπνοής Ελληνορθόδοξη εκκλησία'
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφύριου στην ανατολική πλευρά της Γάζας, προσφέρει καταφύγιο στους κατοίκους της περιοχής που κινδυνεύουν από τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς,
αναφέρει ρεπορτάζ της Asmaa al-Ghoul στην ιστοσελίδα al-Monitor, με τίτλο «Gazans find sanctuary in ancient church» και φωτογραφίες του Wissam Nassar.
Παρόμοιο ρεπορτάζ είχε και το μεγάλο διεθνές πρακτορείο Reuters - και έκαναν το γύρο του κόσμου.Η ίδια είδηση μεταδόθηκε χθες το βράδυ και από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Το ρεπορτάζ ξεκινά με μια εικόνα: Τον
Ελληνορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Αλέξιο να ψάλλει προσευχές σε ένα μικρό εκκλησίασμα στην μοναδική ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας, μια 1600 ετών παλαιά εκκλησία (σ.σ.άλλοι μιλούν για κτίσμα του 12ου αιώνα), με τις εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας κρεμασμένες στους τοίχους και τη μυρωδιά του λιβανιού διάχυτη...
 
Ο Αρχιεπίσκοπος με το κομμάτι οβίδας...
Και ακολουθεί μια άλλη :Ο Αλέξιος - γράφει - παρουσίασε ένα κομμάτι μαυρισμένο οβίδα στο μέγεθος της παλάμης του. Προερχόταν από ισραηλινό πύραυλο που έπεσε στην αυλή της εκκλησίας κατά τον βομβαρδισμό εκεί κοντά. «Αν καθόμουν στην αυλή, όπου συνήθως κάθομαι και διαβάζω, αυτή η οβίδα θα με είχε χτυπήσει και θα είχα σκοτωθεί, όπως συνέβη και με άλλους κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου», είπε. Οπως προσθέτει το Reuters στο δικό του ρεπορτάζ η παλιά εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, δεν είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές καταφύγιο καθώς λίγο μετά την άφιξη των Παλαιστινίων, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα κοντινό χωράφι, με αποτέλεσμα θραύσματα να φθάσουν στην εκκλησία και να προκληθούν ζημιές σε τάφους...
Οι εικόνες εξακολουθούν να ''μιλούν'':
Εκείνη την Κυριακή, τα πράγματα δεν κύλισαν όπως είχαν προγραμματιστεί. Δεν ήταν, λόγω της απουσίας των πιστών, αλλά λόγω του λουτρού αίματος που έλαβε χώρα στη γειτονιά Shajaiya, όπου 72 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. Περισσότεροι από 100.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ετσι, οι πόρτες της εκκλησίας άνοιξαν για αυτούς αυτούς.


Περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα


Περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, αναζήτησαν καταφύγιο σε μια ελληνορθόδοξη εκκλησία του 12ου αιώνα, τον Άγιο Πορφύριο. Ο Ihab Bahtiti, 30 ετών, με τον δίχρονο γιο του, είχε φύγει από το σπίτι με το βομβαρδισμό της Shajaiya. «Είχαμε υπομείνει το βομβαρδισμό όλη τη νύχτα και είχαμε την αίσθηση ότι επρόκειτο για τις τελευταίες στιγμές μας. Στην ανατολή, η οικογένειά μου έτρεξα μακριά και, δόξα τω Θεώ, η γυναίκα μου, ο γιος, η μητέρα και έφτασαν στην εκκλησία. Όλοι αισθάνονται ασφαλείς εδώ ", είπε στο Αλ-Monitor.

Σε μια αίθουσα του ναού, δεκάδες γυναίκες κάθονται, κουβεντιάζουν και ανταλλάσσουν τις
εμπειρίες τους από τις περιοχές τους. Οι γυναίκες που μίλησαν στο Al-Monitor όλες συμφώνησαν ότι αισθάνθηκαν ασφαλείς στην εκκλησία, παρά το δυνατό ήχο από οβίδες των τεθωρακισμένων κάθε λίγα δευτερόλεπτα.
Ένα δεκάχρονο παιδί καθόταν δίπλα στη μητέρα του. Η έκφραση του προσώπου του ήταν κενή περιεχομένου, μη φυσιολογικό για ένα παιδί της ηλικίας του.

Παρόλα αυτά η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που χρονολογείται από την εποχή των Σταυροφοριών, δεν είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές καταφύγιο. Λίγο μετά την άφιξη των Παλαιστινίων, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα κοντινό χωράφι, με αποτέλεσμα θραύσματα να φθάσουν στην εκκλησία και να προκληθούν ζημιές σε τάφους.



Πάντως κάποια από τα παιδιά που προέρχονται από τη συνοικία Σετζάγια —όπου τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιοι, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς— έπαιζαν σήμερα ποδόσφαιρο στην αυλή της εκκλησίας. Οι μητέρες τους τα παρακολουθούσαν καθισμένες σε στρώματα και πλαστικές καρέκλες που τους έχει προσφέρει η εκκλησία, όπως και τρόφιμα, κουβέρτες και παιχνίδια.

«Ανοίξαμε την εκκλησία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Είναι καθήκον της εκκλησίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.

«Στην αρχή ήταν 600 άνθρωποι και σήμερα έφτασαν τους χίλιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Κάποια από αυτά τα παιδιά είναι (ηλικίας) μόλις μίας εβδομάδας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Γάζας, της μεγαλύτερης χριστιανικής μειονότητας στον θύλακα. «Το κοντινό τέμενος και οι γείτονες της εκκλησίας, όλοι βοηθούν. Χρειαζόμαστε ακόμα στρώματα, κουβέρτες, τρόφιμα και κυρίως πετρέλαιο, υποφέρουμε από τις διακοπές ρεύματος. Αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουμε και νερό», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος Αλέξιος.




Οι πρόσφυγες που έφυγαν από τη Σετζάγια στην ανατολική Γάζα και αναζήτησαν καταφύγιο στην εκκλησία δεν ξέρουν πού αλλού θα μπορούσαν να πάνε. «Φύγαμε από τα σπίτια μας και ήρθαμε εδώ και βομβάρδισαν την εκκλησία. Πού πρέπει να πάμε; Ας μας πούνε πού πρέπει να πάμε», είπε η Τζάουχερ Ζούκαρ, η οποία έφυγε από τη Σετζάγια με τα παιδιά της.

Περίπου 1.400 χριστιανοί —ορθόδοξοι, καθολικοί και προτεστάντες— ζουν μεταξύ του 1,8 εκατομμυρίου μουσουλμάνων στη Γάζα.
onalert