Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ρωσικά μαχητικά έφτασαν στο Ιράκ ενώ το ΙΚΙΛ ίδρυσε χαλιφάτο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βοηθά τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων, σε σημείο που η πλειονότητα των Ιρακινών τον θεωρεί πλέον ανίκανο να ενώσει και να σταθεροποιήσει τη χώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδεικνύεται μάλλον ανώτερος των περιστάσεων, αφού ακόμα για μία φορά εκμεταλλεύεται την κρίση μιας άλλης χώρας και «προπορεύεται» των ΗΠΑ, πουλώντας τα μαχητικά της αεροσκάφη και έχοντας «λόγο» στα εσωτερικά του Ιράκ...
Με άλλα λόγια; Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βοηθά τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις,
που προσπαθούν να ενισχύσουν την αεροπορική δύναμή τους έναντι των τζιχαντιστών, και επωφελείται τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και επίπεδο διεθνούς εξουσίας.

H πρώτη αποστολή μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών (πέντε Sukhoi Su-25), που αγόρασε από τη Ρωσία προκειμένου να τα αναπτύξει στις επιχειρήσεις κατά της τζιχαντιστικής ISIS, έχει φτάσει ήδη στη Βαγδάτη. Είχε προηγηθεί η δέσμευση της Μόσχας απέναντι στο Ιράκ διά στόματος του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Η Ρωσία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στις προσπάθειες ομάδων να διαδώσουν την τρομοκρατία στις χώρες της περιοχής».

Παράλληλα, οι τζιχαντιστές οι οποίοι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της βόρειας και της δυτικής χώρας, ύστερα από σειρά επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσαν την ίδρυση «χαλιφάτου» του ισλαμικού πολιτικού καθεστώτος που έχει εκλείψει σχεδόν έναν αιώνα. Το χαλιφάτο αυτό θα επεκταθεί στις περιοχές που έχει καταλάβει η οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ. Ο τζιχαντιστής σεΐχης αλ Μπαγκντάντι ορίστηκε χαλίφης των μουσουλμάνων» όπως ανακοίνωσε ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, ένας εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ. Στην τελευταία σύγκρουση μεταξύ των σουνιτών ανταρτών και των ιρακινών δυνάμεων στη νοτιοδυτική Βαγδάτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ στο βόρειο τμήμα οι τζιχανιστές απήγαγαν 26 ανθρώπους, κυρίως προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα ο ιρακινός στρατός έχει ξεκινήσεις τις σχετικές επιχειρήσεις για να ανακαταλάβει το Τικρίτ.

Την ίδια στιγμή στη Βαγδάτη κορυφαίοι σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι βουλευτές προσπαθούν να συμφωνήσουν στην κατανομή των κυβερνητικών θέσεων πριν συνεδριάσει το Κοινοβούλιο την Τρίτη, για να προσπαθήσει να εμποδίσει την προέλαση των ανταρτών που απειλεί το μέλλον του Ιράκ ως ενιαίου κράτους. Οσο για το επίμαχο θέμα των συζητήσεων; Το πολιτικό μέλλον του σιίτη πρωθυπουγού Νούρι αλ-Μάλικι.

Από τη μία, λοιπόν, μιλάμε για πιθανό πολιτικό τέλος του Μαλίκι και από την άλλη για την «αναγέννηση»  του Πούτιν, με φόντο ένα αραβικό παράδοξο: Τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας να δηλώνει ότι απορρίπτει τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και να δεσμεύεται να εμποδίσει «μια ομάδα τρομοκρατών (...) να τρομοκρατήσουν τους μουσουλμάνους»!

Δήμητρα Αθανασοπούλου
dimokratianews.gr