Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Σκληρoτράχηλος όπως θέλει η ιστορία αποδείχθηκε ο Συριακός στρατός. Νίκησε τον ποιό βρώμικο πόλεμο της ΝΤΠ που ονομάζεται αντάρτικο πόλεων

Οι εκλογές στη Συρία και το επερχόμενο τουρκικό Βατερλό…
Του Παντελή ΚαρύκαΟι προεδρικές εκλογές στην Συρία έρχονται και η νίκη του Άσαντ θεωρείται βέβαιη. Τι όμως σηματοδοτεί η νίκη αυτή για την Τουρκία; Η Τουρκία έπαιξε και δεν έχασε απλώς… εξευτελίστηκε. Ίσως δε το πλήγμα γόητρό της να είναι βαρύτερο και από το οικονομικό πλήγμα που υπέστη, υποστηρίζοντας τους φανατικούς ισλαμιστές στην Συρία.
Την ώρα που ένοπλες ομάδες υποστηρικτών της αλ Κάιντα ελέγχουν ήδη ευρείες περιοχές στα σύρο-τουρκικά σύνορα και τους πρόσφυγες στο έδαφός της να ξεπερνούν το 1 εκατ. ψυχές, ο τριετής πλέον πόλεμος της Συρίας έχει αρχίσει να στραγγαλίζει οικονομικά την Τουρκία, αλλά και να υπονομεύει, τελικά, τη δική της ασφάλεια.

Ο κίνδυνος για την Τουρκία από τους ίδιους τους φανατικούς ισλαμιστές που εξόπλισε, εκπαίδευσε και εξέθρεψε, είναι κάτι παραπάνω από ορατός, ενώ το οικονομικό βάρος του πολέμου και της περίθαλψης των προσφύγων έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια για την Άγκυρα.
Στις εκλογές της 3ης Ιουνίου ο Άσαντ αναμένεται να επικρατήσει άνετα και στην Τουρκία θα απομείνει μόνο… ο κίνδυνος και τα έξοδα. Η Τουρκία, μέσω του Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει ήδη χαρακτηρίσει τις εκλογές ως κοροϊδία. Ωστόσο, η γνώμη των Τούρκων ελάχιστα βαραίνει αυτή την στιγμή στο μυαλό του Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ανατρέψει, όπως φαίνεται, την κατάσταση και πάλι στις παράκτιες επαρχίες της Συρίας, οι οποίες είχαν καταληφθεί από τους αντάρτες, με τη βοήθεια των Τούρκων.

Οι ισλαμιστές ελέγχουν λωρίδες εδάφους παράλληλα με τα τουρκικά σύνορα και επίσης ένα μέρος από τα ανατολικά συριακά εδάφη, υποστηριζόμενοι από τους ομοϊδεάτες τους του Ιράκ. Ανώτατος δε Τούρκος αξιωματικός προειδοποίησε την κυβέρνηση Ερντογάν, ότι η συνοριακή γραμμή Τουρκίας – Συρίας, αλλά και με το Ιράκ, είναι αδύνατο να ελεγχθεί «ακόμα και αν βάλουμε έναν στρατιώτη μας ανά μέτρο εδάφους», όπως είπε χαρακτηριστικά… και ανώνυμα.
«Το Μέτωπο αλ Νούσρα της αλ Κάιντα υποστηρίζεται από την κυβέρνηση Ερντογάν. Δεν βλέπετε τα φορτηγά», ανέφερε σε Βρετανούς δημοσιογράφους, Τούρκος κάτοικος της διασυνοριακής περιοχής. Αν και ο Ερντογάν επιμένει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο των ισλαμιστών μαχητών στην Τουρκία – εννοώντας προφανώς μετά την επικείμενη ήττα τους – εντούτοις δεν περνά πλέον από το χέρι του, καθώς τα σύνορα θυμίζουν πλέον διάτρητο ελβετικό τυρί.


Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι του προβλήματος, αρκεί απλώς να αναφερθούν μερικοί αριθμοί. Ήδη Τούρκοι και Σύριοι πρόσφυγες συγκρούονται στη νοτιοανατολική Τουρκία, με την τουρκική αστυνομία να είναι υποχρεωμένη να επέμβει, συχνά-πυκνά. Το κύμα των προσφύγων έχει επιφέρει και αύξηση της ζήτησης βασικών αγαθών και κυρίως τροφίμων, με αποτέλεσμα οι τιμές των αγαθών αυτών να έχουν ήδη τριπλασιαστεί. Ακόμα και σε γειτονιές της Πόλης, όπου οι Τούρκοι μετέφεραν πρόσφυγες, οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύθηκαν αγγίζοντας ακόμα και τα 750 δολάρια το μήνα, τιμή εξωπραγματική για τα τουρκικά δεδομένα.


Αυτά είναι τα απτά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα της μεγαλόπνοης νεοοθωμανικής πολιτικής του Ερντογάν και της παρέας του. Αν μάλιστα το συριακό στραπάτσο της Τουρκίας, συνδυαστεί με την νέα επιδείνωση των σχέσεών της με το Ισραήλ, τα μαντάτα μάλλον δεν είναι καλά για τον σουλτάνο Ερντογάν και τη χώρα του.Πηγή