Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Πρόκληση Χριστόπουλου: «Η μεγάλη πλειοψηφία της μειονότητας (στη Θράκη) νιώθει τουρκική»

Αμετανόητος εμφανίζεται ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος όχι μόνο κάνει -εκ νέου- λόγο για «τουρκική μειονότητα», αλλά ρίχνει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις πριν από το 1990 που «οδήγησαν στον εκτουρκισμό της».
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του Γιώργου Καμίνη, παρά τον ορυμαγδό αντιδράσεων που δημιούργησε, εμμένει σε όσα έχει πει, υποστηρίζοντας («Βήμα») δίχως αιδώ ότι «όποιος ξέρει τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στη Θράκη έως το 1990, ξέρει ότι ήταν πολιτικές αντιποίνων για την Κωνσταντινούπολη, την Τένεδο και την Ιμβρο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν όλα τα μέλη της μειονότητας, της οποιασδήποτε μειονότητας, στην αγκαλιά του τουρκικού προξενείου».
 Διαφορετικότητα
Συνέχισε δε χθες απροκάλυπτα, ισχυριζόμενος ότι «έως τότε αντιμετωπιζόταν έτσι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολύ ισχυρά ερείσματα τουρκικού εθνικισμού στη μειονότητα. Οταν άλλαξε η πολιτική και έγινε προσπάθεια να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα, ήταν πολύ αργά, διότι το κακό είχε ήδη γίνει».
Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «σήμερα, η μειονότητα στη μεγάλη πλειοψηφία της και ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή των πληθυσμών της νιώθει τουρκική. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της μειονότητας που δεν νιώθει φυσικά τουρκική, αλλά νιώθουν Πομάκοι ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία νιώθει τουρκική, με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».

Με άλλα λόγια, ο κ. Χριστόπουλος ειδικά με την τελευταία αποστροφή του ανοίγει τον δρόμο στους άσπονδους γείτονες ώστε να θέσουν θέμα Θράκης. Και μάλιστα λίγες μέρες αφότου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο ντιμπέιτ που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα αναγνωρίσει τη μειονότητα ως... τουρκική και μάλιστα με αυξημένη αυτονομία!