Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Προκλητική ενέργεια της Ουκρανίας στα λόγια του Πόυτιν

Ουκρανία: Πέντε νεκροί φιλορώσοι αυτονομιστές στην Σλαβιάνσκ σύμφωνα με το Κίεβο
Πέντε άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο, στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που πραγματοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Σλαβιάνσκ, με στόχο την εκδίωξη των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια.Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, οι νεκροί στο Σλαβιάνσκ είναι «μέχρι και πέντε».«Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τουλάχιστον πέντε τρομοκράτες εξοντώθηκαν και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από τις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
Για τουλάχιστον δύο νεκρούς κάνει λόγο η φιλορωσική πλευρά.
Επίσης, όπως αναφέρει το Κίεβο καταστράφηκαν τρία οδοφράγματα των αυτονομιστών στην είσοδο της πόλης.

«Θα υπάρξουν συνέπειες» διαμηνυει στο Κίεβο ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διαμηνύει ότι εάν οι αρχές του Κιέβου πάρουν τα όπλα εναντίων των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία, τότε αυτό θα είναι «πραγματικό έγκλημα» και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

«Εάν οι άνθρωποι αυτοί προχωρούν στην αποκαλούμενη "οξεία φάση" (της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές), αυτή δεν είναι οξεία φάση, είναι απλά μια επιχείρηση τιμωρίας και καταστολής και ασφαλώς θα έχει συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, και ιδίως στις διακρατικές μας σχέσεις», επισήμανε ο Πούτιν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.

«Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας» συνέχισε ο Πούτιν.

Ακόμη, ο Πούτιν χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλουν.

Τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας πλήγωσαν την ρωσική οικονομία, αλλά η ζημιά δεν ήταν κρίσιμη.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζει, από την πλευρά του, ότι τα πρώτα βήματα για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης θα πρέπει να γίνουν από το Κίεβο.

Προσθέτει ότι και οι ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να πείσουν το Κίεβο να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας που υπεγράφη τη περασμένη εβδομάδα για την Ουκρανία.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν από τις αρχές του Κιέβου. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη τους την επιρροή για να αναγκάσουν τις αρχές του Κιέβου να αναγνωρίσουν τις... ευθύνες τους για το τι συμβαίνει. Είμαστε υπέρ του να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε ο Λαβρόφ.

ΕΕ: Έκκληση για αποκλιμάκωση

Η ΕΕ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να «υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία» και ζήτησε εκ νέου από όλες τις πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

«Ωστόσο εκ νέου, όλοι όσοι έχουν υπογράψει την συμφωνία της Γενεύης θα πρέπει να κάνουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για μια αποκλιμάκωση» πρόσθεσε. «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση για την υλοποίηση» αυτής της συμφωνίας, σημείωσε.

Η συμφωνία της Γενεύης, η οποία υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Όλες οι πλευρές της συμφωνίας της Γενεύης θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε οι διατάξεις της να τεθούν πλήρως σε εφαρμογή, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στις παράνομες ένοπλες ομάδες για να δοθεί τέλος στην βία και στις προκλήσεις και για να παραδώσουν τα όπλα τους» ζήτησε παράλληλα η Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Ζητώ να τερματιστεί η βία, οι εκφοβισμοί και οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση που υπεβλήθη στην εκπρόσωπο της Άστον σχετικά με ενδεχόμενες νέες οικονομικές κυρώσεις, ο Μαν απάντησε ότι πρόκειται για κάτι το οποίο «βρίσκεται σε εξέλιξη». «Η δράση μας εξαρτάται από την κατάσταση εκεί, δεν υπάρχει μια καθορισμένη και γρήγορη καταληκτική ημερομηνία» κατέληξε.


Εκτός ελέγχου των φιλορώσων το δημαρχείο στη Μαριούπολη

Εκτός του ελέγχου των φιλορώσων που το είχαν καταλάβει βρίσκεται, σύμφωνα τουλάχιστον με την ουκρανική κυβέρνηση, το δημαρχείο της Μαριούπολης. Επιδρομή σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Αρτεμίβσκ. Θέσεις γύρω από το Σλαβιάνσκ λαμβάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Το Κίεβο είχε κινητοποιήσει εκ νέου την Τετάρτη τις στρατιωτικές δυνάμεις στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά, με στόχο την εκδίωξη των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε αρκετές πόλεις.

Το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Ασάκοφ ανέφερε στο Διαδίκτυο πως το δημαρχείο στη Μαριούπολη, ένα από τα υπό κατάληψη κτίρια, είναι πλέον «ελεύθερο για να συνεχιστούν οι εργασίες».

Δεν διευκρίνισε πώς απελευθερώθηκε το δημαρχείο, λέγοντας μόνο πως δεν υπήρξαν τραυματίες. Τοπική ιστοσελίδα υποστήριξε πως πέντε από τους καταληψίες τραυματίστηκαν, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα, ο Ασάκοφ είπε ότι περίπου 70 άτομα έκαναν κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδρομή σε στρατιωτική βάση στο Αρτεμίβσκ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των πόλεων του Ντονέτσκ και του Σλαβιάνσκ. Ένας ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε, ανέφερε, λέγοντας ότι η επιδρομή έγινε «με καθοδήγηση ρώσων στρατιωτών».

Την ίδια στιγμή, ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι την Πέμπτη ομάδες ουκρανών στρατιωτών εθεάθησαν να παίρνουν θέσεις στο σημείο Μαλινίβκα, σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από το Σλαβιάνσκ. Οι στρατιώτες έστηναν σημείο ελέγχου, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων.

BHMA