Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Σ.Σοιγκού προς Τ.Χέιγκελ: "Μαζευτείτε - Προκλητική η στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στα σύνορα με τη Ρωσία"

Ένας δεύτερος γύρος «έντονου» διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αυτή τη φορά σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, υπήρξε κατά τη διάρκεια της νύχτας με το Σεργκέι Σοιγκού να απαντά στις ανησυχίες του Τσάκ Χέιγκελ για τη συγκέντρωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα πώς, «εμείς κάνουμε γυμνάσια εντός της επικράτειας μας, ενώ εσείς προκαλείτε με έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα με τη Ρωσία».
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί Άμυνας, στο μονόπρακτο των ΗΠΑ περί ανησυχίας από τη ρωσική δραστηριότητα στα σύνορα με την Ουκρανία ο Σεργκέι Σοιγκού, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, υποστήριξε πώς «οι έκτακτες ασκήσεις ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι δυνάμεις επέστρεψαν στις μόνιμες θέσεις τους».
Όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας Σεργκέι Λαβρόφ, έτσι και ο υπουργός Άμυνας υποστήριξαν πώς οι στρατιωτικές ασκήσεις έγιναν εντός της Ρωσίας. «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αυτοί που προβαίνουν σε μία άνευ προηγουμένου αύξηση της στρατιωτικής τους δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία», διαμήνυσε ο Σ. Σοιγκού στον Τ. Χέιγκελ.
Κάλεσε δε τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας «οι ΗΠΑ να ρίξουν τους τόνους της ρητορικής και της αντιπαράθεσης». Κοινώς του είπε «μαζευτείτε» γιατί είναι προκλητική και η συγκέντρωση δυνάμεων σε Πολωνία και άλλες χώρες της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της κυβέρνησης του Κιέβου. 
Από την πλευρά του, ο Τσάκ Χέιγκελ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι, είπε στον Σεργκέι Σοιγκού πώς «η κατάσταση στην περιοχή είναι επικίνδυνη» και κάλεσε για άλλη μία φορά τη Ρωσία να "σταματήσει την αποσταθεροποιητική επιρροή της στην Ουκρανία".
Η απάντηση της Μόσχας στους ισχυρισμούς αυτούς είναι πώς η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί τους πολίτες της στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Το είπε σαφώς ο Σεργκέι Σοιγκού: «Η Ρωσία αναγκάστηκε να ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την πιθανότητα της στρατιωτικής δράσης των Ουκρανών εναντίον αμάχων».
Και ο νοών νοείτω.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr