Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Άγιο είχε η φρεγάτα Σαλαμίς...απο λάθος των Ισραηλινών

Ισραηλινός πύραυλος παραλίγο να βυθίσει τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έξω από τη Χάϊφα!
Ισραηλινός πύραυλος εναντίον της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ του Ελληνικού Στόλου ,10 ναυτικά μίλια ανοιχτά από τη Χάϊφα. Δεν πρόκειται για σενάριο άσκησης αλλά για πραγματικό γεγονός που έγινε το βράδυ της 9ης Απριλίου και λίγο έλειψε να πλήξει την πιο νέα φρεγάτα του Στόλου προκαλώντας θύματα!
Το βράδυ της 9ης Απριλίου ,γύρω στις 21.00 η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έπλεε ανοιχτά από τη Χάϊφα.

Είχε ολοκληρώσει την συμμετοχή της στην άσκηση Noble Dina στην οποία συμμετείχε μαζί με ναυτικές μονάδες από ΗΠΑ και Ισραήλ και ανέμενε το ξημέρωμα για να “δέσει” στο λιμάνι. Το πλήρωμα μετά από την ένταση της συμμετοχής στην μεγάλη άσκηση βρισκόταν σε φάση σίγουρα πιο χαλαρή. Η φρεγάτα έπλεε με χαμηλή ταχύτητα προσπαθώντας ουσιαστικά να “σκοτώσει” τον χρόνο μέχρι να έρθει η ώρα για να μπει στο λιμάνι.

Περίπου στις 21.00 το βράδυ ο αξιωματικός που είχε βάρδια στη γέφυρα της φρεγάτας αντικαθιστωντας τον κυβερνήτη ,πετάχτηκε από τη θέση του και έδωσε καραυγάζοντας εντολή να στρέψει ο πηδαλιούχος όλο δεξιά . Ταυτόχρονα έδωσε εντολή για “φουλ ταχύτητα”! Έκπληκτοι όσοι ήταν στην γέφυρα είδαν σε λίγα δευτερόλεπτα αυτό που πρώτος είχε δει ο αξιωματικός. Μια λάμψη σε χαμηλό ύψος να κινείται με ταχύτητα προς την φρεγάτα ,η οποία είχε ήδη αρχίσει να στρεφει με ταχύτητα προς τα δεξιά! Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για κατευθυνόμενο βλήμα επιφανείας!!!

Στη φρεγάτα σήμανε συναγερμός ,ο κυβερνήτης ειδιποιήθηκε, το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τους ισραηλινούς, τα αμυντικά συστήματα του πλοίου ενεργοποιήθηκαν ,όλα αυτά σε χρόνο δευτερολέπτων και με την “άγνωστη λάμψη” να προσεγγίζει το πλοίο! Ένας αγώνας δρόμου μάλλον μάταιος!

Το κατευθυνόμενο βλήμα, τελικά πέρασε από την πλώρη της φρεγάτας, σε απόσταση ασφαλείας προκαλώντας …μαζική ανακούφιση σ΄όσα μέλη του πληρώματος είχαν προλάβει να καταλάβουν τι ζούσαν!

Τι είχε συμβεί;
Οι ισραηλινοί είχαν δεσμεύσει περιοχή για εκτέλεση πυρών ανοιχτά από την Χάϊφα. Η ελληνική φρεγάτα το γνώριζε και είχε σημειωθεί στους χάρτες η περιοχή στην οποία επ΄ ουδενί δεν έπρεπε να εισέλθει το πλοίο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, η φρεγάτα έπλεε αρκετά έξω από την “απαγορευμένη περιοχή”.

Από την άλλη πλευρά οι ισραηλινοί επισήμως μιλούν για “εκτόξευση δορυφόρου”! Ανεπισήμως γίνεται λόγος για “ελληνικό λάθος” .

Πως γλιτώσαμε τα χειρότερα; Το πιθανότερο είναι ότι την τελευταία στιγμή οι ισραηλινοί κατάφεραν να “απομακρύνουν” το κατευθυνόμενο βλήμα από την ελληνική φρεγάτα, το πλήρωμα του οποίου έζησε κυριολεκτικά θανάσιμο κίνδυνο. Το στρες που προκλήθηκε ήταν τέτοιο ,ώστε αξιωματικός του πληρώματος ο οποίος συμμετείχε στην διαχειριση της θανάσιμης απειλής, μεταφέρθηκε την επομένη το πρωί σε νοσοκομείο στη Χάϊφα, με ισχαιμικό επεισόδιο,όπου και νοσηλεύεται ακόμη και σήμερα!

Το περιστάτικο έχει πολλά κοινά με όσα είχαν συμβεί στο Αιγαίο πριν από αρκετά χρόνια, όταν αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπληξε με πύραυλο , τουρκικό αντιτορπιλικό.

onalert.gr


Ο ΥΕΘΑ ζητά ενημέρωση από το ΓΕΝ για το συμβάν με τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ ! 6 ερωτήματα
Ενημέρωση από την ηγεσία του ΓΕΝ αλλά και το Αρχηγείο Στόλου ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από την αποκάλυψη για το συμβάν με την φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, 10 μίλια έξω από τη Χάϊφα.

Ο ΥΕΘΑ θέλει να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το “πιθανολογούμενο” κατά την ανακοίνωση του ΓΕΝ συμβάν. Για το οποίο φαίνεται ότι πολλοί δεν είχαν ενημερωθεί στο Χολαργό.

Όσο για την ανακοίνωση του ΓΕΝ; Αναμέναμε ότι θα ήταν μια προσπάθεια διάψευσης του γεγονότος. Για το οποίο καταβλήθηκε τιτάνια προσπάθεια να μην διαρρεύσει . Αλλά διέρρευσε. Αφού διαβάσετε την ανακοίνωση του ΓΕΝ, ακολουθούν μερικά ερωτήματα που ελπίζουμε ότι θα απαντηθούν.
Αν όχι δημόσια, τουλάχιστον στην ενημέρωση που θα γίνει στον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Τα γεγονότα δυστυχώς δεν μπορούν να διαψευστούν.

Η ανακοίνωση:

“Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διαψεύδεται κατηγορηματικά το ότι βραδυνές ώρες  9η Απριλίου 2014 κατευθυνόμενο βλήμα παραλίγο να πλήξει τη Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, στην περιοχή ανοιχτά της Χάιφα, Ισραήλ. Η Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ ουδέποτε διέτρεξε σε κίνδυνο από κατευθυνόμενο βλήμα.
Mέλος του πληρώματος της Φρεγάτας μεταφέρθηκε εκτάκτως βραδυνές ώρες 9η Απριλίου 2014 σε νοσοκομείο της Χάιφα για λόγο, που ουδεμία σχέση έχει με το πιθανολογούμενο συμβάν”.

Και τώρα τα ερωτήματα:

• Είναι αλήθεια ότι ο Αξιωματικός που βρισκόταν στην γέφυρα της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ είναι ο Διευθυντής επιστασίας οπλισμού του πλοίου; Ναι ή όχι;

•Είναι αλήθεια ότι ένας τέτοιος Αξιωματικός μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι πύραυλος, πως λειτουργεί και να εκτιμήσει αν αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο; Ναι ή όχι;

•Είναι αλήθεια ότι από πλευράς πλοίου έγιναν όλες οι ενέργειες αποφυγής κατευθυνομένου βλήματος - όπως προβλέπεται;

•Είναι αλήθεια ότι μετά από το “πιθανολογούμενο συμβάν” υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο; Ναι ή όχι;

•Ποιοι και με ποιον τρόπο ενημερώθηκαν για το συμβάν; Πόσο ψηλά έφθασε η ενημέρωση; Το Αρχηγείο Στόλου ενημερώθηκε πως και πότε για το “πιθανολογούμενο συμβάν”; Ποιον ενημέρωσε;

•Είναι αλήθεια ότι για το πλήρωμα της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ δεν προβλέπονται αργίες τις επόμενες τουλάχιστον ημέρες μέχρι την Μ.Πέμπτη; Ναι ή όχι; Κι αν ναι, γιατί πρέπει να μείνει το πλήρωμα στο πλοίο, μετά από ένα μήνα στην επιχείρηση United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) και στην συμμετοχή του στην άσκηση Noble Dina;

Υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα στα οποία θα επανέλθουμε αν χρειαστεί.

Προς το παρόν να επαναλάβουμε ότι ο πύραυλος πέρασε σε απόσταση ασφαλείας, όπως γράψαμε από την πρώτη στιγμή, αλλά μέχρι να διαπιστωθεί αυτό επικράτησε στην φρεγάτα κατάσταση συναγερμού. Και αυτό είναι απολύτως λογικό.

onalert