Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Απλά όμορφα και Ελληνικά. Xαμομήλι και Πυρηνέλαιο

Θ.Θεοχαρίδης: Αντιμετωπίζεται η φλεγμονή στον εγκέφαλο
Ο Ελληνας που πολεμάει τον αυτισμό με χαμομήλι
Νέα επιστημονική μελέτη με ελληνική υπογραφή, που βασίζεται στο χαμομήλι και το πυρηνέλαιο, δίνει ελπίδες στα παιδιά με αυτισμό. Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού είναι η ερχόμενη Τετάρτη (2 Απριλίου) και ο Ελληνας καθηγητής Θεοχάρης Θεοχαρίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης Φαρμάκων στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης,
δίνει νέα διάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου.
Ο κ. Θεοχαρίδης υποστηρίζει ότι ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική ασθένεια, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλείται λόγω φλεγμονής στον εγκέφαλο, η οποία μάλιστα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η ανακάλυψη αφορά ένα διατροφικό συμπλήρωμα, βασισμένο στην ουσία λουτεολίνη, που περιέχεται στο χαμομήλι και το πυρηνέλαιο, που περιορίζει την οξείδωση και τη φλεγμονή του εγκεφάλου των παιδιών με αυτισμό. Στην Αμερική, μάλιστα, ο κ. Θεοχαρίδης έχει κατοχυρώσει την πατέντα της χρήσης τέτοιων ουσιών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ορισμένες φυτικές ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στην ελληνική γη διαπιστώθηκε ότι έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, γι' αυτό χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ιδιαίτερα στη χώρα μας.
«Είναι μια αυτοκαταστροφή που γίνεται στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη ή αμέσως αφού γεννηθεί το παιδί, και αυτό είναι σχεδόν βέβαιο, γιατί γύρω στο 60% των παιδιών έχει αντισώματα κατά του ίδιου του εγκεφάλου του» ανέφερε ο κ. Θεοχαρίδης σε πρόσφατη διάλεξή του (στις 20 Μαρτίου) στην Αθήνα με θέμα «Αυτισμός - Αμεση ανάγκη πληροφόρησης και αντιμετώπισης». Την ομιλία διοργάνωσε η Ελληνοαμερικανική Ενωση σε συνεργασία με την Brain-Gate (Πύλη του Εγκεφάλου) - Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρία.
«Τα αποτελέσματα των ερευνών με λουτεολίνη και πυρηνέλαιο δείχνουν βελτίωση περίπου κατά 60% της κοινωνικότητας των παιδιών και βελτίωση της ομιλίας τους» είπε ο γιατρός και συνέχισε: «Είδα παιδιά να μιλάνε, γι' αυτό έστω και ένα παιδί να βοηθήσουμε αυτό μας γεμίζει ελπίδα, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη την παθογένεια της νόσου».

Ο αυτισμός εξελίσσεται σε «επιδημία» σε Βρετανία και ΗΠΑ, καθώς ένα στα 50 παιδιά πάσχει από τη νόσο. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 αυτιστικοί. 

Ρίτα Μελά