Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Μήπως είναι ήδη αργά για την Ελλάδα;H δύση υποστηρίζει μουσουλμανική μειονότητα Τατάρων και βάζει ώς εμπόδιο το 10%!

Την ώρα που η Κριμαία ευελπιστεί στην προσάρτησή της με τη μαμά Ρωσία Τάταροι , ΔΝΤ, και πρόχειρη κυβέρνηση του Κιέβου χορεύουν στους δικούς τους ρυθμούς.
Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα στην Κριμαία
Η βαθιά διαφωνία της Μόσχας με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας έχει μεν θορυβήσει τους πολίτες των εμπλεκόμενων χωρών και τους γειτονικούς λαούς αλλά το Κρεμλίνο ελπίζει ότι μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να μην ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

Μαρία Γιαχνάκη /briefingnews.gr
Η φράση του Ντμίτρι Πεσκόφ , εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου, ότι «Υπάρχει ακόμη ελπίδα , ότι μπορούν να βρεθούν ορισμένα κοινά σημεία μέσω του διαλόγου», έχει ενισχύσει την ελπίδα στην περιοχή αλλά και έχει δημιουργήσει το κλίμα ότι γίνονται πραγματικά προσπάθειες εξεύρεσης λύσης ουσιαστικής.

Βέβαια σε αυτόν το διάλογο όπως και στην ανακοίνωση για την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία αυτοί που ένιωσαν άβολα και νιώθουν ακόμη άβολα γι αυτό κι αντέδρασαν ήταν η μουσουλμανική μειονότητα. Ή πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι Τάταροι.

Οι Τάταροι είναι πάνω από 260.000 , οι οποίοι αποτελούν το 13% του πληθυσμού και είναι τουρκόφωνοι Σουνίτες μουσουλμάνοι και παραδοσιακοί σύμμαχοι του Κιέβου που υπέφεραν από τους διωγμούς του Στάλιν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και οι ίδιοι αποκαλούν μοναδική τους πατρίδα, την Κριμαία.

Στα προάστια της Συμφερόπολης όπου κατοικούν Τάταροι, μικρές ομάδες γυναικών βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της παρουσίας του ρωσικού στρατού. Με ουκρανικές σημαίες στα χέρια άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως: «η Κριμαία λέει όχι στον πόλεμο», «η Κριμαία ειναι ουκρανική».

Ανησυχούν, όπως λένε, για το μέλλον της Κριμαίας, δεν συμφωνούν με τις κινήσεις του τοπικού κοινοβουλίου και διαμηνύουν σε εκείνους που «ήρθαν» στην περιοχή τους ότι δεν χρειάζονται ούτε τη βοήθεια, ούτε την προστασία τους.

Στην πραγματικότητα οι Τάταροι φοβούνται πως αν η Κριμαία ενωθεί με τη Ρωσία, η Μόσχα θα τους βάλει στην άκρη , δεν θα τους υπολογίζει γι αυτό άλλωστε αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο και γι αυτό τις προηγούμενες μέρες προσπάθησαν να δηλώσουν δυναμικά ότι είναι παράνομη η απόφαση για το δημοψήφισμα. Πάντως σίγουρα μια πιθανή δυναμική αντίδρασή τους, θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της Ρωσίας με τον μουσουλμανικό κόσμο και γενικότερα με την Τουρκία.

Προφανώς το γεγονός ότι στην Κριμαία κατοικούν Ρώσοι που επιθυμούν την προσάρτησή τους με τη μαμά Ρωσία το έχουν ξεχάσει.

Σε 8 μέρες όμως από σήμερα ο λαός της Κριμαίας θα αποφασίσει με το δημοψήφισμα της Κυριακής και αυτό δεν αλλάζει. Η προσωρινή ηγεσία του Κιέβου από την άλλη πλευρά παρά τις αδυναμίες που έχει και είναι πολλές ,είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει άπραγη . Σίγουρα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει εμπόδια για το δημοψήφισμα.

Άλλωστε γνωστή σε όλους είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της ουκρανικής βουλής ότι η εκλογική επιτροπή της χώρας δεν θα δώσει τις λίστες με τα ονόματα των ψηφοφόρων στην Κριμαία για το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου.

Το Κρεμλίνο όμως δεν φαίνεται να πτοείται από τις απειλές της ουκρανικής βουλής και έχει αρχίσει ήδη να προετοιμάζεται για το κόστος της επιστροφής της Κριμαίας στην Ρωσία που από ότι υπολογίζουν δεν ξεπερνά τα 3 δις δολάρια το χρόνο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη δήλωσε ικανοποιημένο από την προθυμία για μεταρρυθμίσεις που έχουν εκφράσει οι νέες αρχές της Ουκρανίας και διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ουκρανία. Δεν έχασε δηλαδή την ευκαιρία να ακολουθήσει την πεπατημένη μεθοδολογία της πολιτικής του σε χώρες που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια .

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ρεζά Μογαντάμ ο οποίος συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ τις προηγούμενες μέρες διεκδικεί κομμάτι από τον χορό των εντυπώσεων ότι θα καταφέρουν να βάλουν πόδι στην Ουκρανία μέσω του γνωστού τρόπου δανεισμού που ακολουθούν σε χώρες με τέτοια προβλήματα.

Η αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Ουκρανία από την Τρίτη και αναμένεται να παραμείνει στη χώρα ως τις 14 Μαρτίου, αξιολογεί την κατάσταση της οικονομίας της χώρας για να καθορίσει τις βάσεις για ένα μελλοντικό πρόγραμμα βοήθειας.

Προφανώς και γνωρίζουν αλλά τεχνηέντως αγνοούν και υποβαθμίζουν το γεγονός ότι η Κριμαία ζήτησε δημοψήφισμα.

Μέχρι την Κυριακή στις 16 Μαρτίου που θα γίνει το δημοψήφισμα ,το κλίμα στην Ουκρανία αναμένεται θερμό κι εμπόλεμο από αντιδράσεις , εκφοβισμούς και σίγουρα έντονη ανησυχία.