Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Τίποτα δεν τελείωσε στην Συρία, η Νέα Τάξη Πραγμάτων αιμοσταγής και εκδικιτική την στιγμή που ο Άσαντ εκκαθαρίζει τους εισβολείς

Το τέλος των συνομιλιών για τη Συρία ανακοίνωσε ο ΟΗΕ
Ο εμφύλιος στη Συρία βαθαίνει, οι νεκροί αυξάνονται ραγδαία και η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται. Mέσα σε αυτό το κλίμα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λαχτάρ Μπραΐμι, κατέβαλε μια τελευταία προσπάθεια να κρατήσει ζωντανές τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.
Οι συνομιλίες και επισήμως έληξαν. Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο απεσταλμένος ζήτησε συγγνώμη από τον συριακό λαό για αυτή την εξέλιξη.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν στο χείλος της κατάρρευσης από τη στιγμή κιόλας που ξεκίνησαν, και δύο εβδομάδες αργότερα δεν οδήγησαν σε κανένα ουσιαστικό βήμα -με μόνη «αχτίδα» τη συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων στην πολιορκημένη Χομς.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC, το καλύτερο που θα μπορούσε κανείς να αναμένει από τις συνομιλίες θα ήταν να υπάρξει μια δέσμευση για επανάληψή τους. Ούτε αυτό κατέστη δυνατόν.

Υπολογίζεται ότι από τις 22 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι συνομιλίες, πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το καθεστώς Άσαντ έχει παραδώσει μέχρι στιγμής μόλις το 11% των χημικών όπλων σε τρία φορτία και φαίνεται να χάνει την προθεσμία που εκπνέει στα μέσα του έτους για την πλήρη καταστροφή του οπλοστασίου, ανέφεραν στο Reuters πηγές προσκείμενες στη διαδικασία.

* Η φινλανδική Ekokem ΑΒ και η γαλλική Veolia είναι οι ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες ανατέθηκαν από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων οι συμβάσεις για την καταστροφή μέρους των χημικών όπλων της Συρίας, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού.

tovima.gr