Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Εκτός απο τις μίζες ο Ελληνικός στρατός προμηθεύτηκε όλη την Γερμανική σαβούρα!

«Οι Γερμανοί πωλούσαν ακριβά τα ελαττωματικά όπλα τους.» Εκτενής αναφορά και στον Κάντα
«Ηταν τόσες πολλές οι μίζες, που ένας Ελληνας αξιωματούχος δεν μπορεί πια να τις θυμηθεί όλες» ήταν ο τίτλος ακόμη ενός αιχμηρού άρθρου στον διεθνή Τύπο με θέμα (τι άλλο;) τη διαφθορά στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός πως η ύπαρξη της εδώ, αποτελούσε εύφορο έδαφος για τις ξένες αμυντικές βιομηχανίες – ανάμεσα τους και τις γερμανικές – που ήθελαν να κάνουν μπίζνες πουλώντας πανάκριβα στην Αθήνα τα όπλα τους, ακόμη κι αν αυτά ήταν ελαττωματικά.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των «New York Times» να ασχοληθούν εκτενώς με το ζήτημα, με την εφημερίδα να επικεντρώνεται στην περίπτωση του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνη Κάντα και να σημειώνει ότι «η διαφθορά ήταν τόσο εκτεταμένη εντός του ελληνικού Πενταγώνου, που ακόμη κι ένας αξιωματούχος που βρισκόταν σχετικά χαμηλά στην ιεραρχία (ο Α. Κάντας) μπορούσε από τη θέση που είχε να συγκεντρώσει μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ετών το χρηματικό ποσό των 19.000.000 δολαρίων».

Στην ανταπόκρισή της, η δημοσιογράφος των «New York Times» στην Αθήνα παρουσίασε ακόμη στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα του Αντώνη Κάντα, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι χρηματίστηκε για 12 εξοπλιστικά συμβόλαια, καθώς και για το πώς διακινούσε τα χρήματα μεταξύ λογαριασμών του εξωτερικού.
 
Μεταξύ άλλων, όμως, στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας καταγράφεται και ότι «οι Ελληνες είναι συνηθισμένοι σε ιστορίες διαφθοράς», αλλά η δίωξη και οι ομολογίες του κ. Κάντα έχουν δημιουργήσει την ελπίδα ότι επιτέλους είναι η αρχή του τέλους της «ασύστολης διαφθοράς» που συνέβαλε στη βύθιση της Ελλάδας στην τρέχουσα κρίση της. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο των «New York Times», οι αποκαλύψεις του κ. Κάντα πυροδοτούν και την οργή, ιδιαιτέρως προς τη Γερμανία, καθώς δείχνουν πώς οι κατασκευαστές όπλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Ρωσία δωροδοκούσαν ελεύθερα, συχνά μέσω Ελλήνων αντιπροσώπων, ώστε να πουλήσουν στην Ελλάδα οπλισμό που και ήταν και πολύ ακριβός για τη χώρα αλλά και, σύμφωνα με ειδικούς, ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ελαττωματικός.

Την ίδια στιγμή, η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα τόνιζε ότι το υπουργείο Αμυνας δεν είναι το μοναδικό υπουργείο όπου υπάρχουν υποψίες για εκτεταμένη διαφθορά, αλλά αποτελεί πρωταρχικό στόχο των ανακριτών, καθώς η Ελλάδα προέβη σε μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες μετά το 1996, με αφορμή την ένταση που υπήρξε με την Τουρκία για τα Ιμια, στο Αιγαίο. Τέλος, οι «New York Times» υπογραμμίζουν ότι πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι οι ανακριτές και οι εισαγγελείς πίσω από τη σύλληψη Κάντα δεν έχουν τους πόρους που απαιτούνται για να συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες γύρω από το θέμα.

Γιώργος Τραπεζιώτης
dimokratianews.gr