Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος της ΜΚΟ που συνεργαζόταν με το υπ. Εξωτερικών! Διώκεται και ο «γνωστός» Αλεξ Ρόντος

 Σκάνδαλο μεγατόνων με Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «φάντασμα» και εμπλεκόμενο τον πρώην στενότατο συνεργάτη και σύμβουλο στο υπουργείο Εξωτερικών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αποκάλυψε πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.
 Η ΜΚΟ με την επωνυμία Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο κατά 9.000.000 ευρώ (με κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών). Τα τρία πρόσωπα-κλειδιά στη δράση της αμαρτωλής οργάνωσης, που την περίοδο 2000-2004 έκανε «χρυσές» δουλειές αναλαμβάνοντας αποναρκοθετήσεις στο εξωτερικό, δίχως να παρουσιάζει έργο, είναι ο Αλεξ Ρόντος (άνθρωπος εμπιστοσύνης του τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου), ο πρώην δημοσιογράφος-στέλεχος της εφημερίδας «Εξόρμηση» και πρόεδρος της ΜΚΟ Κώστας Τζιβελέκος και η σύζυγος του Κ. Τζιβελέκου (ήταν υπάλληλος του υπ. Τουρισμού που αποσπάστηκε στο υπ. Ανάπτυξης, απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε). Επίσης κατηγορούνται οι πρέσβεις της Ελλάδας σε Χαρτούμ και Τόκιο και τρεις συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο ΥΠΕΞ.

Υστερα από 20 μήνες ερευνών και μελέτη 20.000 σελίδων-εγγράφων, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας σχημάτισαν μια δαιδαλώδη δικογραφία 80 σελίδων στην οποία περιγράφονται, βήμα προς βήμα, τα ατοπήματα της ΜΚΟ αλλά και η διαδρομή κατηγορουμένων προς τα... πλούτη και τη μεγάλη ζωή!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Αστυνομία, η ΜΚΟ στο διάστημα 2000-2004 ανέλαβε οκτώ προγράμματα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λίβανο και Ιράκ. Παρότι επί χρόνια -έως και το 2012, οπότε θεωρήθηκε ύποπτη- η δράση της οργάνωσης παρέμενε καλυμμένη, η Οικονομική Αστυνομία διαπίστωσε ότι το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν βασικότατες προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων, οι ιθύνοντες της ΜΚΟ δεν ζήτησαν ποτέ την άδεια των κρατών όπου, δήθεν, θα γινόταν απομάκρυνση ναρκών ούτε και την έγκριση της οικείας ελληνικής πρεσβείας ή προξενικής Αρχής. Αντλούσαν κονδύλια δίχως να υποβάλλουν εκθέσεις προόδου, λειτουργούσαν με παραστατικά στην αραβική και σερβική γλώσσα χωρίς να τα μεταφράζουν στα ελληνικά και τα οικονομικά στοιχεία τους δεν ελέγχονταν ποτέ από την αρμόδια διεύθυνση της ΥΔΑΣ.


Το τρικ, ωστόσο, για να υφαρπάζουν επιδοτήσεις κρύβεται στον τρόπο χρηματοδότησης της ΜΚΟ, η οποία, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, όφειλε να καλύπτει τουλάχιστον το 25% του συνολικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την Αστυνομία, αντί να βάλουν το χέρι στην «τσέπη» εμφάνιζαν αλλοδαπούς εργαζομένους (π.χ. ως ναρκαλιευτές!) να επιστρέφουν, υπό τη μορφή -εικονικής- δωρεάς, το 20%-30% των αποδοχών τους και έπειτα παρουσίαζαν αυτά τα ποσά ως... συμμετοχή της εταιρίας στο πρόγραμμα! Τις παράνομες εκταμιεύσεις της οργάνωσης κάλυπταν, ανάλογα με τη θέση και τα καθήκοντά τους, εν ενεργεία ή τέως δημόσιοι υπάλληλοι, μέσω ψευδών βεβαιώσεων για την κανονικότητα των κονδυλίων.

Από την έρευνα της Αστυνομίας προκύπτει επίσης ότι τα μέλη της ΜΚΟ χρέωναν στο Δημόσιο δαπάνες που ουδεμία σχέση είχαν με τα προγράμματα αποναρκοθέτησης. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η ενοικίαση γραφείων της οργάνωσης στην Αθήνα, η προμήθεια αναλωσίμων, αγορές σε σούπερ μάρκετ και λογαριασμοί σε εστιατόρια (!), ακόμη και το κόστος του χώρου στάθμευσης για το αυτοκίνητο του προέδρου Κώστα Τζιβελέκου!
 
Απότομος πλουτισμός

Εξάλλου, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, σε διάστημα λίγων ετών η περιουσιακή κατάσταση του προέδρου της ΜΚΟ διαφοροποιήθηκε σημαντικά, καθώς απέκτησε μια πολυκατοικία στους Αμπελοκήπους, ένα οικόπεδο δύο στρεμμάτων και μία βίλα αξίας 800.000 ευρώ στη Ρόδο και πολυτελή κατοικία στα Βριλίσσια με ενοίκιο, κατά πληροφορίες, 5.000 ευρώ!

Το ζεύγος Τζιβελέκου μετεγκαταστάθηκε τον Αύγουστο του 2013 στην Κύπρο, όπου με τη συνδρομή κυπριακών Αρχών βρέθηκαν σε χώρους έγγραφα για τη δράση της ΜΚΟ (εκθέσεις προόδου προγραμμάτων, τραπεζικά παραστατικά) και πιστωτικές κάρτες. Ο πρόεδρος της ΜΚΟ κρίθηκε προφυλακιστέος την Παρασκευή από την 4η Ειδική Ανακρίτρια, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για τους υπολοίπους (σ.σ.: ο Αλεξ Ρόντος βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής).

Να σημειωθεί ότι το θέμα της αμαρτωλής ΜΚΟ είχε απασχολήσει τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2012, οπότε αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει συνολικά 8.985.598,12 ευρώ για τα προγράμματα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λίβανο και Ιράκ.

Κώστας Καντούνης
dimokratianews.gr