Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ο τέως “Ειρηναίος Ιεροσολύμων” κάνει “αντίσταση”…

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Τ/Σ Channel 2 της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, μεταδόθηκε μεταξύ των άλλων και ρεπορτάζ του Igal Mosco για τον πρώην ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίο, το οποίο αναδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του σταθμού στις 2/2 με τίτλο «Ο πρώην Πατριάρχης αποκλεισμένος, δηλώνει: “Θα πεθάνω εδώ“» και υπότιτλο «Στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ εδώ και επτά χρόνια βρίσκεται ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων σε ενός είδους αποκλεισμού κατ’ οίκον,
λόγω του ότι συμφώνησε να πουλήσει ακίνητα της εκκλησίας.
 Υποβαθμίστηκε σε απλό μοναχό, ο ίδιος όμως αρνείται να παραιτηθεί της θέσης του και δηλώνει ότι δεν θα καταφέρουν να τον βγάλουν από το κελί του και θα πεθάνει εκεί. Πώς περιπλέχθηκε τόσο η συμφωνία ακινήτων στην οποία εμπλέκονται και Ισραηλινοί δικηγόροι;».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην πολύκροτη υπόθεση του πατριαρχείου, στην οποία είναι αναμεμιγμένοι μοναχοί και υπουργοί, κορυφαίοι δικηγόροι και απατεώνες που επεδίωξαν παράνομα χρήματα εξουσία και τιμές. Ο πρώην Πατριάρχης δηλώνει ότι βρίσκεται σε περιορισμό κατ’ οίκον, με απαγόρευση εξόδου του ιδίου και εισόδου άλλων στο κελί του.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της εκκλησίας, Πατριάρχης υποβαθμίζεται σε απλό μοναχό. Ο ίδιος αρνείται να το αποδεχθεί και επιμένει ότι εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος Πατριάρχης.
 Υποστηρίζει επίσης ότι το Πατριαρχείο κάνει τα πάντα για να παραιτηθεί του αγώνα του και να φύγει, μη παρέχοντάς του ούτε ιατρική βοήθεια – με αποτέλεσμα να έχει φθάσει στο σημείο να βγάλει μόνος του τα δόντια του.
Επιμένει ότι έχει αφιερωθεί στο Θεό, μπορεί να υπομένει τα πάντα και τονίζει ότι θα μείνει εκεί ως το θάνατο του. Ένας μόνο άραβας της περιοχής καταφέρνει να μπει κρυφά στο κελί του και να του προσφέρει τρόφιμα αφιλοκερδώς.
Το Πατριαρχείο προέβη απαντώντας στα ανωτέρω εξέδωσε ανακοίνωση, βάσει της οποίας «ο μοναχός Ειρηναίος έχει ο ίδιος αυτό -φυλακιστεί στο κελί του. Γνωρίζει ότι είναι ελεύθερος να φύγει όποτε το επιθυμήσει, ενώ δεν του έχουν απαγορευθεί οι επισκέψεις».