Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε την ανάπτυξη του συστήματος της υγείας της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν διοργάνωσε σύσκεψη για θέματα υγείας όπου θετικά εκτίμησε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.
   
Ο επικεφαλής του κράτους επισήμανε ότι «μέσα σε 11 μήνες της περσινής χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 η θνησιμότητα γενικώς μειώθηκε κατά 1,5%, και οι καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 4%. Είναι, βεβαίως,σημαντικό αποτέλεσμα».Επίσης ο Βλαδίμιρ Πούτιν ανέφερε ως θετικά δείγματα την αύξηση του μισθού των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Παραδείγματος χάριν, ο μισθός των γιατρών αυξήθηκε κατά 36%, του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 78%, και των νοσοκόμων κατά 45%.

Επίσης κατά το 2013 ολοκληρώθηκε η υλοποίηση των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας. Μεταξύ άλλων εκσυγχρονίστηκε η υλική και τεχνική βάση νοσοκομείων και εξωτερικών ιατρείων, εφαρμόζονται τα πρότυπα της ιατρικής περίθαλψης. Όμως ο Ρώσος ηγέτης επέστησε την προσοχή στο ότι «σε μερικές κλινικές δεν άρχισε να λειτουργεί όλος ο εγκαταστημένος εξοπλισμός λόγω της έλλειψης των ειδικών και αναλώσιμων».

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, η εργασία για την ανάπτυξη του συστήματος υγείας επίσης θα συνεχισθεί. Έτσι, ο Βλαδίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα μη αποτελεσματικά έξοδα, καθώς και είναι απαραίτητο να βελτιστοποιηθούν οι αλυσίδες νοσοκομείων και εξωτερικών ιατρείων και χάρη σε αυτό στο εξής θα αυξάνεται ο μισθός των υπαλλήλων του τομέα και θα αυξάνεται η ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι είναι δυνατό να παραδίδονται οι ομοσπονδιακές κλινικές στο επίπεδο της περιφέρειας μόνο στην περίπτωση εάν οι περιφέρειες είναι έτοιμες να αναλάβουν τα έξοδα της συντήρησής τους.

Στη σύσκεψη για τα θέματα της υγείας ο επικεφαλής του κράτους πρότεινε να συζητηθεί η "βύθιση" μεμονωμένων ειδών της ιατρικής υψηλών τεχνολογιών στο σύστημα υποχρεωτικής ιατρικής ασφάλισης. Υπενθύμισε ότι τώρα "όλα τα 12 κέντρα ιατρικής υψηλών τεχνολογιών άρχισαν να λειτουργούν συστηματικά, εδώ διαμορφώθηκαν καλές και, ας παραδεχτούμε, άριστες ομάδες ειδικών, τους μάζευαν από όλη την επικράτεια, από το εξωτερικό επέστρεφαν, και μόνο πέρσι οι ειδικοί αυτοί έκαναν πάνω από 50 χιλιάδες εγχειρίσεις υψηλών τεχνολογιών ". Συνολικά σε όλη τη χώρα έγιναν πάνω από 505 χιλιάδες τέτοιου είδους εγχειρίσεις, διευκρίνισε ο Πρόεδρος αφού επισήμανε ότι το 2005 ήταν επί δέκα φορές λιγότερες.

Ο επικεφαλής του κράτους επέστησε την προσοχή ότι κάθε τέτοιο κέντρο εξυπηρετεί τον πληθυσμό από 20-25 περιοχές. Η χρηματοδότηση των ιατρικών εγχειρίσεων υψηλών τεχνολογιών τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό αυξήθηκε από το 2006 σχεδόν δέκα φορές.

"Παρά τις επιτυχίες που επισημάνθηκαν, η ανάπτυξη της ιατρικής των υψηλών τεχνολογιών πρέπει να είναι συνεχής. Κατά τη διάρκεια των προσεχών τριών χρόνων πρέπει τουλάχιστον επί μιάμιση φορές να αυξήσουμε τον όγκο παροχών ιατρικής βοήθειας υψηλών τεχνολογιών σε σύγκριση με το 2013 ", υπενθύμισε ο Πούτιν.

Ο Πρόεδρος επέστησε την προσοχή "στην ιδιαίτερα ευαίσθητη υπόθεση, την βελτιστοποίηση της αλυσίδας ιατρικών ιδρυμάτων με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό ". "Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν εδώ οι επιπόλαιες, τυπικές, γραφειοκρατικές προσεγγίσεις, λόγου χάριν, πώς αντέδρασαν οι άνθρωποι για το κλείσιμο των νοσοκομείων ή μαιευτηρίων στα χωριά, σε οικισμούς όπου δεν υπήρχε τίποτε εκτός από αυτά τα ιατρικά ιδρύματα. Τέτοια αναδιάρθρωση, βεβαίως, είναι ανεπίτρεπτη ", προειδοποίησε ο Πρόεδρος. Υπογράμμισε ότι χρειάζονται "δοκιμασμένες, αιτιολογημένες αποφάσεις, μόνιμος και ειλικρινής διάλογος με τους πολίτες, η ανάλυση πρέπει να είναι συνειδητή και, μάλιστα, είναι απαραίτητος ο σκληρός έλεγχος εκ μέρους των ομοσπονδιακών και περιφερειακών αρχών ". Ο Πούτιν είπε ότι για το ζήτημα αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε "κατανοητούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς διαχείρισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα ".